PRESUPOSISI SAJRONE PETHILAN-PETHILAN (QUOTES) INSTAGRAM @pathdailyjowo TAUN 2017 - DWI RAHAYU, KARISMA; MURDIYANTO (Jurnal Online Baradha, 2018)
Presuposisi yaiku pangira-ira kang diduweni mitra tutur lan pamaca gegayutan karo wacana kang diolehi. Panliten iki ngenani presuposisi sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017. Underane panliten iki yaiku (1) apa wae jinise presuposisi sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017? (2) apa wae wujud presuposisi sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017? (3) apa gunane presuposisi sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017? (4) kepriye pola distributife presuposisi kang ana sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017? Adhedhasar underan kasebut, ancase panliten iki njlentrehake jinis presuposisi, wujud presuposisi, gunane presuposisi, lan pola distributife presuposisi sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017. Panliten iki nggunakake landhesan teori analisis wacana pragmatik, amarga dhata kang arupa wacana tulis dijlentrehake nggunakake teori pragmatike George Yule. Presuposisi kaperang dadi nem jinis, yaiku presuposisi eksistensial, presuposisi faktif, presuposisi nonfaktif, presuposisi struktural, presuposisi leksikal, dan presuposisi konterfaktual. Wujud saka presuposisi kasebut bisa arupa tembung, gatra, ukara gatra, lan ukara. Presuposisi sajrone pethilan-pethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017 ana telu, yaiku presuposisi faktif, kang kaperang dadi loro, yaiku presuposisi faktif tanduk lan tanggap. Presuposisi struktural uga kaperang dadi loro, yaiku presuposisi struktural retoris lan samar. Dene presuposisi konterfaktual uga kaperang dadi loro yaiku presuposisi konterfaktual nyata lan mokal. Wujud presuposisi faktif yaiku tembung kriya, presuposisi struktural awujud ukara pitakon, dene presuposisi konterfaktual wujude tembung pangiket. Guna saka presuposisi kasebut sajrone pethilanpethilan (quotes) instagram @pathdailyjowo taun 2017 yaiku kanggo nyemoni, meling, menging, nyuwun, lan nggodha. Adhedhasar satus telung puluh telu dhata, ditemokake suwidak pitu pethilan kagolong presuposisi faktif, patang puluh siji pethilan kagolong presuposisi struktural, lan selawe pethilan kagolong presuposisi konterfaktual. Tembung wigati: Presuposisi, @pathdailyjowo