RASA CILIK ATINE PARAGA SAJRONE NOVEL CINENCANG LAWE ANGGITANE TULUS SETIYADI (TINTINGAN PSIKOLOGI INDIVIDUAL ALFRED ADLER) - PUJI ASTUTIK, EKA; NUR HASAN, LATIF (Jurnal Online Baradha, 2018)
Novel Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi yaiku novel sing nyritakake ngenani para paragane sing nduweni problem kajiwan sing arupa rasa cilik ati, amarga tansah ngrembakake kompleks inferiorita. Anane rasa kasebut paraga utama nggupaya dadi superiorita kanthi cara anane motivasi saka wong liya lan dorongan saka dhiri pribadine dhewe. Novel kasebut ditintingi migunakake teori Alfred Adler, amarga teori Adler ngrembug ngenani individu lan aweh kawigaten marang pawongan sing ringkih lan nduweni kahanan jasmani sing kurang sampurna. Adhedhasar lelandhesan panliten, underane panliten iki yaiku: (1) Kepriye gegambaran rasa cilik atine paraga sajrone novel Cinencang lawe anggitane Tulus Setiyadi?, (2) Kepriye wujud pengaman rasa cilik atine paraga sajrone novel Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi?, lan (3) kepriye upayane paraga kanggo nggayuh kasuksesan sajrone novel Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi. Gegayutan karo underane panliten, ancas panliten iki yaiku: (1) Ngandharake gegambaran rasa cilik atine paraga sajrone novel Cinencang lawe anggitane Tulus Setiyadi, (2) Ngandharake wujud pengaman rasa cilik atine paraga sajrone novel Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi, lan (3) Ngandharake upayane paraga kanggo nggayuh kasuksesan sajrone novel Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi. Metodhe panliten sing digunakake sajrone panliten iki yaiku metodhe dheskriptif kualitatif. Sumber dhata sing digunakake yaiku karya sastra sing awujud novel kanthi irah-irahan Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi sing cacahe ana 140 kaca. Dhata sing digunakake sajrone panliten iki yaiku arupa pacelathon antaraning paraga, tembung, ukara, paragraf, wacana, lan solah bawane paraga sajrone novel Cinencang Lawe anggitane Tulus Setiyadi, sing gegayutan karo underane panliten. Tata cara pangumpule dhata sajrone panliten iki nggunakake telung teknik yaiku maca, nyathet, lan klasifikasi dhata, sarta tata cara pangolahe dhata sajrone panliten iki yaiku nggunakake methode analisis dheskriptif. Asil panliten nuduhake: Adhedhasar problem kajiwan sing tuwuh sajrone novel Cinencang Lawe sing disandhang dening paraga utama probleme yaiku arupa rasa cilik ati amarga paraga utama ngrembakake kompleks inferiorita, saka anane rasa kasebut paraga utama nalika nandhang prakara tansah digambarake nduweni rasa (1) gampang was-was, (2) bingung, (3) mindher utawa ora PD. Asil panliten kapindho nuduhake sing njalari tuwuhe rasa cilik atine paraga yaiku: (1) ora dianggep (Gaya hidup diabaikan), (2) lumpuh (Kahanan jasmani kurang sampurna), (3) ngalem (Gaya hidup dimanja), asil panliten sing katelu nuduhake wujud pengaman rasa cilik atine paraga yaiku: (1) nyalahake awake dhewe (Self-accusation), (2) nyalahake liyan (Accusation), (3) ngadoh saka pawongan sing ditresnani, lan asil panliten sing pungkasan nuduhake upayane paraga kanggo nggayuh kasuksesan yaiku: (1) gelem srawung (2) pantang nyerah. Tembung wigati : Inferiorita utawa cilik ati lan superiorita.