PENGEMBANGAN MEDHIA ANIMASI GEGURITAN ABASIS MACROMEDIA FLASH TUMRAP SISWA KELAS VII SMP NEGERI 47 SURABAYA TAUN PIWULANGAN 2017/2018 - PRADANA WILUJENG, RINDA; NUR HASAN, LATIF (Jurnal Online Baradha, 2018)
Ketrampilan basa kang kudu disinaoni ing pamulangan salah sijine yaiku etrampilan nulis. Salah siji ketrampilan nulis basa Jawa yaiku materi nulis geguritan Medhia kang dikembangake arupa animasi geguritan. Panliten iki kalebu panliten pengembangan. Langkah pengembangane medhia nggunakake ADDIE yaiku Analysis, Design, Development, Implementasi, lan Evaluasi. Sajrone proses eksperimen nggunakake desain eksperimen lan jinise quasi experimental design kanthi wujud nonequivalent control group design. Asil Ujicoba 1 kelas Instrumen yaiku rhitung= 1,45, ujicoba 2 kelas instrument yaiku rhitung= 0,85 kang kagolong apik lan layak. Asil pasinaon pretest-Postest siswa uga nuduhake yen medhia layak digunakake yaiku saka pangetungan uji coba 1 titung kelas eksperimen yaiku thitung= 5,19? ttabel = 1,58 kang signifikan. Kelas kontrol yaiku thitung= 3,59 ? ttabel = 1,58. Pambeda kelas eksperimen lan kelas kontrol yaiku thitung = 5,36 ? ttabel (0,05 db= 78) =1,66 tegese ana pambeda antarane kelas eksperimen kang nggunakake medhia lan kelas kontrol kang ora nggunakake medhia. Asil saka panliten kaping pindho yaiku kelas eksperimen diasilake thitung= 6,14 ? ttabel = 1,58 bisa didudut yen ana pambeda sadurunge lan sawise nggunakake medhia.Ing kelas kontrol yaiku thitung= 4,12 ? ttabel = 1,58.Ing kelas eksperimen lan kontrol antuk thitung= 8,7 ? ttabel(0,05 db= 78) =1,66 Miturut dhata asil pasinaon kasebut nuduhake yen medhia layak digunakake. Kata Kunci: pengembangan, animasi geguritan, nulis geguritan, macromedia flash