KONSTRUKSI SEMANTIK GRAMATIKAL PANGAREP-AREP ACAKRIK TANGGAP ING BASA JAWA - MAGHFIRROH, ABRIANTI; ADIPITOYO, SUGENG (Jurnal Online Baradha, 2019)
Konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap ana ing basa Jawa. Konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap minangka perangane teges saka cakrik sintaktis ing relasi semantik gramatikal. Konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap uga bisa dicakake sajrone ukara-ukara ing basa Jawa lan nduweni tetenger wasesane awujud tembung kriya tanggap. Panliten ngenani konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap ing basa Jawa isih sithik lan kurang mligi. Tujuwan utamane panliten iki yaiku kanggo ngandharake lan njlentrehake konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep tanggap ing basa Jawa, dene tujuwan mligine yaiku ngandharake lan njlentrehake jinise pangarep-arep tanggap ing basa Jawa adhedhasar triaspek sintaktise. Kanthi teoretis, asil panliten iki bisa kanggo ngrembakakake ilmu basa Jawa ing bidhang semantik gramatikal, dene kanthi praktis asil panliten iki bisa dadi salah siji materi kanggo nyinaoni basa ing bidhang semantik gramatikal. Teori kanggo panliten iki yaiku teori transformasi generatif. Panliten iki kalebu jinis panliten linguistik dheskriptif asipat sinkronis. Dhatane panliten iki yaiku konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap. Sumber dhatane awujud ukara-ukara kang ngandhut konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap kang dijupuk saka ukara-ukara sajrone rubrik-rubrik non-sastra kalawarti basa Jawa Panjebar Semangat taun 2016 lan 2017. Dhata kasebut diklumpukake kanthi nggunakake metodhe nyemak lan dijlentrehake kanthi metodhe dhistribusional. Tatacara nyuguhake dhata ing panliten iki yaiku kanthi cara formal informal. Asile panliten iki ana 68 jinis konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap kang diperang adhedhasar pangarep-arepe, adhedhasar tanggape, lan tembung kriya tanggape kanthi cara nyilangake. Panliten iki nguwatake konsep ngenani pangarep-arep acakrik tanggap ing relasi semantik gramatikal lan luwih mligi saka panliten sadurunge. Kurange panliten iki durung bisa nemokake kabeh dhata sajrone jinise konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap. Kanggo panliten sabanjure diprayogakake bisa nliti bab kasebut. Tembung-tembung wigati: konstruksi semantik gramatikal pangarep-arep acakrik tanggap, triaspek sintaktis