DHENDHAME PARAGA UTAMA SAJRONE CERBUNG POLAHE RASA ANGGITANE AL ARIS PURNOMO : TINTINGAN PSIKOANALISIS SIGMUND FREUD - RISTIANA DEWI, DEA (Jurnal Online Baradha, 2013)
DEA RISTIANA DEWI PENDIDIKAN BAHASA DAERAH FAKULTAS BAHASA DAN SENI UNIVERSITAS NEGERI SURABAYA Abstrak Cerbung Polahe Rasa nengenake babagan kajiwan ing perangan critane. Anane rasa dhendham ing kajiwane paraga utama ndadekake paraga utama tansah digubel dening napsu kanggo males ukum. Rasa dhendham kang ngrembaka ing kajiwane paraga utama uga ndadekake sawijining konflik ing batine. Adhedhasar onjone bab kajiwan kasebut, mula panliten iki nggunakake kajian psikologi sastra Underaning panliten sajrone panliten iki yaiku (1) kepriye gegambarane paraga utama sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo, (2) kepriye gegambaran rasa dhendhame paraga utama sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo, lan (3) kepriye carane paraga utama ngadhepi rasa dhendhame sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo. Adhedhasar underaning panliten kasebut, ancasing panliten yaiku (1) ngandharake gegambarane paraga utama sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo, (2) ngandharake gegambaran rasa dhendhame paraga utama sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo, lan (3) jlentrehake carane paraga utama ngadhepi rasa dhendhame sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo. Panliten iki diajab bisa menehi paedah tumrap pangrembakaning sastra Jawa modern, tumrap pamaca, lan tumrap piwulangan sastra. Landhesan teori kang digunakake sajrone panliten iki didhasarake ing teori-teori psikoanalisis kang diandharake dening Sigmund Freud mligine struktur kapribadhen, dinamika kapribadhen lan mekanisme pertahanan ego. Panliten iki kagolong panliten kualitatif deskriptif. Sumber data panliten iki arupa cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo. Data sajrone panliten iki arupa frase, tembung lan ukara kang selaras karo underaning panliten yaiku gegambarane paraga utama, gegambarane dhendham paraga utama dan carane paraga utama ngadhepi rasa dhendhame sajrone cerbung Polahe Rasa anggitane Al Aris Purnomo. Tata cara ngumpulake data sajrone panliten iki yaiku teknik pustaka. Tata pangolahe data ing panliten iki yaiku nggunakake teknik deskriptif analisis. Adhedhasar asil analisis, bisa didudut yen paraga utama yaiku Anggara Bayu Sakti digambarake dening Al Aris Purnomo minangka paraga kang berkembang. Sejatine Anggara Bayu Sakti minangka paraga kang becik, nanging jalaran ngadhepi perkara ing kajiwane ndadekake tumindake dadi ala. Kang kaloro ngenani gegambaran dhendhame paraga utama, dhendham minangka wewujudan saka naluti mati ndadekake pertentangan antarane struktur kapribadhen id, ego, lan superego. Nanging ing pungkasane pertentangan kasebut dimenangake dening struktur kapribadhen superego lan uga disengkuyung karo naluri panguripan kang ngrembaka ing dhirine paraga utama. Rasa dhendham uga ndadekake paraga utama digubel dening rasa kuwatir. Rasa kuwatir tuwuh saliyane dijalari anane pertentangan antarane struktur kapribadhen id, ego, lan superego, uga dijalari saka tuwuhe rasa tresnane paraga utama marang anak saka mungsuhe dhewe. Rasa dhendhame paraga utama tuwuh diwiwiti nalika bapake paraga utama mlebu pakunjaran jalaran difitnah nindakake korupsi nganti tilar donya ing pakunjaran. Saka kedadeyan kasebut, panguripane paraga utama lan kulawargane dadi susah lan pungkasane nuwuhake kapenginan kanggo males ukum. Kang katelu yaiku carane paraga utama ngadhepi rasa dhendhame kasebut kanthi nggunakake mekanisme pertahanan ego yaiku proyeksi, rasionalisasi, reaksi agresi lan intelektualisasi.