Ragam Basa Dongeng ing Akun Youtube Javanese Fairy Tales - YOLANDA KARTIKA AYU, PRIMADI; SURANA (Jurnal Online Baradha, 2020)
ABSTRAK RAGAM BASA DONGENG ING AKUN YOUTUBE JAVANESE FAIRY TALES (Tintingan Sosiopragmatik) Nama : Primadi Yolanda Kartika Ayu NIM : 15020114083 Prodhi/Jurusan : S-1/Pendhidhikan Basa Lan Sastra Dhaerah Fakultas : Basa lan Seni Nama Lembaga : Universitas Negeri Surabaya Pembimbing : Dr. Surana, S.S., M.Hum. Taun : 2020 Ragam basa kang bisa ditemukake ing pacataturan akun Youtube Javanese Fairy Tales. Amerga ing akun Youtube Javanese Fairy Talesmesthi ana ragam basa kang digukake komunikasi antara siji marang sijine. Panliten iki njupuk objek akun Youtube. Punjere panliten iki luwih cunduk marang Ragam Basa Dongeng. Dhasar panliten iki yaiku ngenani ragam basa. Panliten iki bakal ngrembug (1) ragam basa Dongeng ing akun Youtube Javanese Fairy Tales. (2)Unsur pambangun sing ana ing ragam basa dongen akun Youtube Javanese Fairy Tales.Tujuwan saka panliten iki yaiku kanggo mangerteni kepriye wujud ragam basa dongeng lan unsur apa wae kang dadi pambangune ragam basa dongeng kang dadi underane ragam basa dongeng. Paedah teoretis panliten iki yaiku bisa menehi sumbagsih marang panliten ngenani ragam basa dongeng. Uga menehi paedah praktise supaya bisa migunani tumrap pasinaon Sosiopragmatik. Panliten iki minangka panliten sosiopragmatik awit ngrembug basa sing ana sesambunge karo kahanan sosial sajrone bebrayan. Panliten iki asifat kualitatif. Teori kang digunakake yaiku teori Sosiopragmatik Matin Joos. Methode sing digunakake yaiku methode kualitatif. Dhata panliten iki dijupuk dening panliti ing akun Youtube. Sumber dhata panliten iki yaiku pacataturan sajrone vidheo ing akun YoutubeJavanese Fairy Tales. Adhedhasar adharan aslie panliten ngenani ragam basa bocah ing akun Youtube Javanese Fairy Tales bisa kadudut: (1) Ragam basa dongeng ana maneka warna. Ana ragam basa dongeng ngoko-krama, ragam basa dongeng krama-ngoko, ragam basa dongeng jawa-indonesia, ragam basa dongeng jawa-arab lan ragam basa dongeng jawa-inggris. (2) unsur pembangun ragam basa dongeng kang ana ing akun Youtube Javanese Fairy Tales. Sajrone unsur pambangun ana aspek fonologis, morfologis lan semantis. Tembung wigati: Ragam Basa, Animasi,Javanese Fairy Tales, Dongeng, Sosiopragnatik.