UKARA PAMRAYOGA - ABDUL MALIK AMRULLAH, AHMAD (Jurnal Online Baradha, 2013)
Abstrak Wujude pamrayoga minangka sawijining wetuning karep lan rasa pangrasa saka manungsa narik banget kanggo ditliti, amarga mrayogakake ana gayutane karo penjalukan kang nduweni sipat matesi kalonggarane wong kang dijak guneman anggone nampa gunemane wong kang guneman. Banjur supaya bisa nglairake gagasan kalawan patitis, prelu banget nyumurupi kepriye pangikete ukara, tembung siji-sijine, sarta nyumurupi kepriye enggone nggandheng karo ukara liyane amrih teteh lan rowa. Punjere panliten iki yaiku kepriye wujude mrayogakake adhedhasar warna-warnane ukara miturut wedhare gagasan lan kepriye fungsi warna-warnane ukara miturut wedhare gagasan sajroning mrayogakake. Tujuwan panliten iki yaiku wujude pamrayoga adhedhasar warna-warnane ukara miturut wedhare gagasan lan fungsi warna-warnane ukara miturut wedhare gagasan sajrone pamrayoga. Panliten iki bisa migunani tumrap kajian sintaksis. Panliten babagan wujude pamrayoga iki sipate deskripsif lan sacara metodologis panliten iki klebu ing panliten linguistik sinkroni. Basa kang digunakake ing panliten iki yaiku basa jawa. Sumbere dhata yaiku gunemane wong jawa kang asli jawa lan dhata informan. Tata cara ngumpulake dhata nganggo teknik nyemak bebas libat cakap lan nyathet. Babagan tata cara pangolahe dhata, teknik kang ditrapake ing panliten iki yaiku teknik analisis dhata. Dene tata cara ngandharake asil analisis dhata ing panliten iki yaiku kanthi cara informal, yaiku ngandharake analisis dhata kanthi nggunakake tetembungan sing lumrah. Adhedhasar asil andharan lan jlentrehan dhata, ukara pamrayoga bisa kaperang dadi pirang-pirang warna yaiku Ukara pamrayoga kaperang dadi (1) ukara pamrayoga adhedhasar wujude yaiku, (i) wujud ukara carita, (ii) wujud ukara pakon, (iii) ukara pitakon, (iv) ukara pamenging, lan (2) ukara pamrayoga adhedhasar isine yaiku, (i) mrayogakake kang isine bebecik, (ii) mrayogakake kang isine ngepenakake lan, (iii) mrayogakake kang isine bebener. Dene ukara pamrayoga adhedhasar isine yaiku etis, praktis lan logis didhasarake marang isine pamrayoga kang nyocogake marang solah bawa wong kang diajak guneman. Wujude ukara pamrayoga nduweni dhapuring ukara kang umume arupa ukara gatra utawa ukara camboran, yaiku ukara camboran sajajar lan ukara camboran sungsun. Yen dhapuring ukara kang ateges mrayogakake mung madeg kanthi dhapuring ukara lamba, ukara-ukara iku durung bisa mujudake anane aweh mrayogakake. Abstrak Wujud dari anjuran merupakan cipta dari keinginan dan rasa dari dalam manusia ini sangat menarik utuk diteliti, karena memberi anjuran mempunyai hubungan dengan permintaan yang mempunyai sifat membatasi keleluasaan seseorang yang diajak bicara dalam hal menerima pembicaraan dari si pembicara. Kemudian supaya bisa melahirkan gagasan dengan susunan yang pas, perlu diperhatikan bagaimana penghubung kalimat, kata satu dengan kata yang lain, serta bagaimana cara menyatukan dengan kalimat yang lain supaya lebih tepat dan jelas. Rumusan masalah dalam penelitian ini yaitu bagaimana wujud anjuran berdasarkan jenis-jenis kalimat dan bagaimana fungsi jenis-jenis kalimat dalam anjuran. Sedangkan tujuan penelitian ini yaitu wujud anjuran berdasarkan cipta dari keinginan dan rasa dalam anjuran serta fungsi jenis-jenis kalimat berdasarkan cipta dari keinginan dan rasa dalam anjuran. Penelitian ini diharapkan bisa berguna bagi kajian tindak tutur dan perkembangan ilmu pragmatik. Panliten mengenai wujud anjuran ini bersifat deskriptif dan secara metodologis penelitian ini termasuk penelitian lingistik sinkroni. Bahasa yang digunakan dalam penelitian ini adalah bahasa jawa. Sumber data yaitu pembicaraan orang jawa yang asli jawa dan data dari informan. Tata cara pengumpulan data menggunakan teknik simak bebas libat cakap lan catat. Mengenai bab analisis dara, teknik yang diterapkan dalam penelitian ini adalah teknik analisis data. Sedangkan tata cara penjelasan hasil analisis data yaitu dengan cara informal, yaitu menjelaskan analisis data dengan menggunakan kata-kata yang biasa. Berdasarkan hasil deskripsi lan analisis data, kalimat anjuran bisa dibagi menjadi beberapa macam yaitu, (1) kalimat anjuran berdasarkan wujudnya yaitu, (i) kalimat cerita, (ii) kalimat perintah, (iii) kalimat tanya, (iv) kalimat larangan, dan (2) kalimat anjuran berdasarkan isinya yaitu, (i) anjuran yang isinya membaguskan, (ii) anjuran yang isinya memudahkan, (iii) anjuran yang isinya membenarkan. Dalam kalimat anjuran yang berdasar pada isinya tersebut yaitu etis, praktis, dan logis didasarkan pada isi anjuran yang menyocokkan pada sikap orang yang diajak bicara. Wujud anjuran dalam kalimat bahasa jawa mempunyai struktur kalimat yang umumnya berupa kalimat majemuk, yaiktu kalimat majemuk sederajat dan kalimat majemuk bertingkat. Sedangkan struktur kalimat yang mempunyai makna anjuran hanya berdiri dengan struktur kalimat tunggal, kalimat tersebut belum bisa menciptakan adanya makna anjuran.