TRADHISI BALANG SEGA ING DESA TONDOMULYO, KEDUNGADEM, BOJONEGORO (WUJUD, MAKNA, FUNGSI LAN OWAH GINGSIRE TRADHISI) - AYU PURWANDANI, DYAH (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Desa Tondomulo, Kecamatan Kedungadem, Kabupaten Bojonegoro nduweni Tradhisi Balang Sega (TBS) kang ditindakake saben setaun sepisan sawise panen pari. Tradhisi kasebut minangka wujud rasa syukure masyarakat, kang wis dadi pakulinan kanggo nyuwun supaya antuk kaslametan, katenreman, diparingi rejeki, lan diadohake saka bebaya kang ana. TBS kasebut narik kawigaten kanggo ditliti amarga tradhisi iki durung nate ditindakake.Underaning panaliten, yaiku: 1) Kepriye mula bukane TBS; 2) Kapriye tata laku sajrone TBS; 3) Apa wae ubarampe lan makna kang kinandhut sajrone TBS; 4) Apa wae piguna kang kinandhut sajrone TBS; 5) Kepriye owah gingsire tradhisi sajrone TBS ing desa Tondomulo, Kedungadem, Bojonegoro gegayutan karo lumakune jaman. Ancase panaliten, yaiku: 1) Ngandharake mula bukane utawa sejarah saka TBS; 2) Ngandharake makna kang kinandhut sajrone adicara TBS; 3) Ngandharake tata rakiting adicara TBS; 4) Ngandharake piguna TBS tumrap bebrayan desa Tondomulo; 5) Ngandharake owah gingsire tradhisi sajrone TBS ing bebrayan desa Tondomulo, Kedungadem, Bojonegoro gegayutan karo lumakune jaman. TBS ing biyen lan saiki tamtune wis beda jalaran masyarakat minangka panyengkuyunge kabudayan uga wis beda. Beda-bedane iku bisa dideleng ing babagan uba rampe, tata laku, lan piranti panyengkuyunge. Faktor saka njero kang njalari owah gingsire TSKB yaiku discovery lan invention, dene faktor saka njaba yaiku difusi lan akulturasi. Kata wigati: Tradhisi, Balang, Sega, Kabudayan Jawa, warga ,owah gingsire tradhisi Abstrak Desa Tondomulo, Kecamatan Kedungadem, Kabupaten Bojonegoro memiliki sebuah Tradisi Balang Sega (TBS) yang dilakukan setiap tahun sekali, setelah melaksanakan panen padi. Tradisi tersebut sebagai bentuk wujud syukur masyarakat yang menjadi kebiasaan untuk memohon supaya diberi keselamatan, ketentraman, diberi rejeki, dan dijauhkan dari segala mara bahaya. Tradisi ini mempunyai ketertarikan pada penulis, karena tradisi ini belum pernah dilaksanakan.Rumusan masalah pada penelitian ini, yaitu 1) Bagaimana asal mula dari tradisi TBS, 2) Bagaimana tata laku dalam TBS, 3) Apa makna ubarampe dalam TBS, 4) Apa manfaat TBS, 5) Bagaimana perubahan budaya dalam TBS di desa Tondomulo, Kedungadem, Bojonegoro seiring dengan berjalannya jaman. TBS pada masa sekarang tidak sama pada masa lalu, karena masyarakat sebagai pendukung kebudayaan juga sudah berbeda. Perbedaan itu bisa dilihat pada bab ubarampe, tata laku, dan piranti pendukungnya. Faktor dari dalam yang menyebabkan terjadinya perubahan TBS yaitu discovery dan invention, kemudian faktor dari luar yaitu adanya difusi dan alkuturasi. Kata kunci :Tradisi, Balang, Sega, Kabudayan Jawa, perubahan budaya.