PIWULANG SAJRONE NASKAH SERAT WEDYA PRAMANA (Tintingan Filologi) - SEPTIANINGRUM, ANA (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Salah siji asiling kabudayan masyarakat Jawa yaiku sastra. Jinising kasusastran Jawa akeh, salah sijine yaiku naskah. Naskah mujudake asil pamikiran, rasa pangrasa lan maneka informasi kang wigati tumrap masyarakat. Salah sijine naskah kasebut yaiku Serat Wedya Pramana kang didadekake obyek panliten kang narik kawigaten kanggo ditliti. Naskah iki dipilih dadi obyek panliten amarga isine ngamot piwulangan-piwulang kanggo mahami sejatining urip. Underaning panliten yaiku (1) Kepriye wujud lan isi Serat Wedya Pramana?, (2) Kepriye suntingan Serat Wedya Pramana? lan (3) Kepriye piwulang kang kinandhut sajrone Serat Wedya Pramana?. Sesambungan klawan underaning panliten mau, panliten iki diajab bisa nyumbangake kawruh mligine ing babagan piwulang. Panliten iki mujudake panliten ngenani naskah lawas kang ditulis tangan kanthi tintingan filologi modern. Tintingan liyane kang digunakake yaiku struktur puisi, ilmu kalam lan hermeneutik. Panliten iki uga nggunakake konsep piwulang amarga bab kang ditengenake sajroning naskah yaiku piwulang mligine piwulang agama lan piwulang kabecikan. Panliten iki kalebu ing panliten kualitatif kanthi nggunakake metode deskriptif analitik. Dene sajroning kritik teks, metode kang digunakake yaiku metode naskah tunggal kanthi terbitan teks edisi diplomatik. Teknik pangumpuling data nggunakake kartu dhata lan cathetan. Asiling panliten iki ngandharake deskripsi naskah, suntingan teks, sasmita lan wewatekaning tembang lan piwulang sajroning Serat Wedya Pramana. Serat Wedya Pramana minangka perangan saka naskah kanthi irah-irahan Serat Darma Sonya lan Wedya Pramana. Suntingan teks sajrone panliten filologi minangka punjere panliten lan wigati. Piwulang ing Serat Wedya Pramana diperang dadi loro. Sepisan piwulang ngenani Gusti Allah. Kapindho piwulang tumrap diri pribadhi manungsa. Piwulang ngenani Gusti Allah diperang dadi telu, yaiku sipate Gusti Allah, kuwajiban marang Gusti Allah lan dununge Gusti Allah. Piwulang tumrap diri pribadhi manungsa diperang dadi lima, antarane kaluwihane manungsa, kuwajibane manungsa ngangsu kawruh, kodrating manungsa, bab kang kudu dilakoni dening manungsa, lan nasibe manungsa. Pepenget: naskah, deskripsi, suntingan teks, lan piwulang. Abstrak Salah satu hasil dari kebudayaan masyarakat Jawa adalah sastra. Jenis sastra Jawa banyak, salah satunya adalah naskah. Naskah merupakan hasil pemikiran, perasaan dan berbagai informasi yang penting bagi masyarakat. Salah satu naskah tersebut adalah Serat Wedya Pramana yang menarik untuk diteliti sebagai obyek penelitian. Naskah ini dijadikan sebagai obyek penelitian karena isinya mengandung ajaran untuk memahami kehidupan. Rumusan masalah penelitian ini adalah (1) Bagaimana bentuk dan isi naskah Serat Wedya Pramana?, (2) Bagaimana suntingan naskah Serat Wedya Pramana? dan (3) Ajaran apa saja yang terkandung dalam naskah Serat Wedya Pramana?. Sehubungan dengan rumusan masalah tersebut, penelitian ini diharapkan dapat memberikan informasi dan ilmu khususnya mengebai ajaran. Penelitian ini merupakan penelitian mengenai naskah lama yang ditulis tangan dengan teori filologi modern. Selain menggunakan teori filologi, teori lainnya yang digunakan adalah struktur puisi, ilmu kalam dan hermeneutik. Penelitian ini menggunakan konsep ajaran karena bab yang paling mendominasi dalam naskah adalah ajaran, khususnya ajaran agama dan ajaran tentang kebaikan. Penelitian ini termasuk dalam penelitian kualitatif dengan menggunakan metode deskriptif analitik. Metode yang digunakan dalam kritik teks menggunakan metode naskah tunggal dengan edisi diplomatik. Teknik pengumpulan data menggunakan kartu data dan catatan. Hasil penelitian ini menjelaskan tentang deskripsi naskah, suntingan teks, sasmita dan watak tembang, dan ajaran dalam Serat Wedya Pramana. Serat Wedya Pramana merupakan bagian dari naskah Serat Darma Sonya lan Wedya Pramana. Suntingan teks merupakan hal yang penting dan sebagai poros dalam penelitian filologi. Ajaran dalam Serat Wedya Pramana dibagi menjadi dua. Yang pertama adalah ajaran mengenai Allah. Yang kedua adalah ajaran untuk diri pribadi manusia. Ajaran mengenai Allah sibagi menjadi tiga, antara lain sifat Allah, kewajiban kepada Allah dan tempat Allah berada. Ajaran tentang dhiri pribadi manusia dibagi menjadi lima, antara lain, kelebihan manusia, kewajiban manusia untuk menuntut ilmu, kodrat manusia, hal yang harus dilakukan oleh manusia dan nasib manusia. Kata kunci: naskah, deskripsi, suntingan teks, dan piwulang.