MANTRA SAJRONE NASKAH SERAT RUWAT MURWAKALA LAN PROSESI RUWAT MURWAKALA - KUSUMA SARI, ARUM (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Naskah Serat Ruwat Murwakala lan prosesi Ruwat Murwakala kalebu apresasi tumprap karya sastra Jawa kanthi nggunakake media beda. Naskah minangka mantra ruwat kang mantra-mantrane kang digunakake ing prosesi ruwatan. Ing panliten iki mantra diwawas nggunakake wawasan transformasi. Underane panliten, yaiku: (1) kepriye wujud lan isi naskah Serat Ruwat Murwakala, (2) kepriye suntingan naskah Serat Ruwat Murwakala, lan (3) kepriye owah-owahan sajrone mantra ing naskah Serat Ruwat Murwakala lan prosesi ruwat murwakala. Gegayutan klawan underane panliten, panliten iki diajab bisa aweh sumbangsih tumprap kawruh mligine babagan ruwat. Panliten naskah Serat Ruwat Murwakala mujudake panliten naskah kang ditintingi klawan teori filologi modern lan teori transformasi. Metodhe panliten kang digunakake yaiku metodhe deskripsi komparatif lan hermeneutik. Dene, sajrone kritik teks nggunakake metode naskah tunggal. Sumber dhata ing paliten iki yaiku naskah Serat Ruwat Murwakala kagungane Mbah Mardjito lan prosesi ruwat murwakala kanthi dhalang Ki Sadiran lan dhata ing panliten iki yaiku teks kang awujud tetembungan kang ngemu teges lan makna sajrone naskah lan teks transkripsi saka prosesi ruwat murwakala. Instrumen panliten kang utama yaiku panliti lan instrumen panyengkuyung nggunakake kartu dhata. Sajrone ngumpulake dhata digunakake metodhe dokumentatif kanthi tehnik nyathet dene kanggo nintingi dhata nggunakake metodhe dheskriptif komparatif. Asil panliten iki ngandharake dheskripsi naskah, suntingan naskah lan transformasi mantra sajrone naskah Serat Ruwat Murwakala menyang prosesi ruwat murwakala. Wujud transformasi naskah Serat dadi prosesi kaperang dadi papat, yaiku: (1) modifikasi, (2) konversi, (3) ekserp, lan (4) ekspansi. Kejaba kuwi, ana saperangan saka teks kang ditambahi lan dikurangi. Perangan teks kang dikurangi utawa ditambahi kasebut ana ing: 1) tata urutan mantra; 2) cacahing mantra kang digunakake ing prosesi ruwat murwakala. Tembung Wigati: mantra, naskah, filologi, transformasi, prosesi ruwat Abstrak Naskah Serat Ruwat Murwakala dan Prosesi Ruwat Murwakala termasuk salah satu wujud apresiasi karya sastra Jawa dengan menggunakan media berbeda. Naskah merupakan mantra yang masih digunakan dalam prosesi ruwat. Pada penelitian ini mantra ruwat dianalisis menggunakan teori transformasi. Rumusan masalah, yaitu: (1) bagaimana wujud dan isi naskah Serat Ruwat Murwakala, (2) bagaimana suntingan teks Serat Ruwat Murwakala, dan (3) bagaimana perubahan dalam mantra naskah Serat Ruwat Murwakala dan Prosesi Ruwat Murwakala. Berhubungan dengan rumusan masalah, penelitian ini diharapkan bisa memberikan sumbangsih untuk mengembangkan wawasan keilmuan khususnya pada bidang ruwat. Penelitian naskah Serat Ruwat Murwakala merupakan penelitian naskah dengan menggunakan kajian teori filologi modern dan teori tarnasformasi. Penelitian ini menggunakan metode deskriptif komparatif dan hermeneutika. Sedangkan, pada kritik teks menggunakan metode naskah tunggal. Sumber data pada penelitian ini yaitu naskah Serat Ruwat Murwakala dan prosesi ruwat murwakala dengan Dhalang Ki Sadiran, sedangkan data yang digunakan merupakan teks dalam wujud kata-kata yang mengadung arti dan makna dalam naskah dan teks transkripsi prosesi ruwat. Instrumen penelitian yang utama peneliti sendiri, sedangakan instrumen sekunder yang digunakan adalah kartu data. Penelitian ini mengumpulkan data dengan menggunakan metode dokumentatif dengan tehnik catat dan analisis data dengan metode deskripsi komparatif. Hasil penelitin ini menjelaskan deskripsi naskah, suntingan naskah dan transformasi naskah ke dalam prosesi ruwat. Wujud transformasi naskah Serat ke dalam prosesi terbagi dalam empat, yaitu: (1) modifikasi, (2) konversi, (3) ekserp, lan (4) ekspansi. Selain itu ada sebagian dati teks yang mengalami penambahan ataupun pengurangan. Bagian teks yang mengalami penambahan atau pengurangan terdapat pada: 1) tata urutan mantra dan 2) jumlah mantra yang digunakan dalam prosesi ruwat. Tembung Wigati: mantra, naskah, filologi, transformasi, prosesi ruwat