MAKNA SAJRONE KADURAKAN ING KIDUL DRINGU ANGGITANE SUPARTO BRATA ( Tintingan Struktural ) - PRARISTA PUTRI, ANIKE (Jurnal Online Baradha, 2015)
Abstrak Panliten iki nintingi novel Kadurakan Ing Kidul Dringu karyane Suparta Brata kanthi underan antarane, (1) Kepriye struktur naratif novel Kadurakan Ing Kidul Dringu? (2) Apa maknane novel Kadurakan Ing Kidul Dringu? Ancase panliten iki (1) Medharake struktur naratif novel Kadurakan Ing Kidul Dringu (2) Medharake maknane novel Kadurakan Ing Kidul Dringu. Panliten diajab bias nyengkuyung pangrembakan panliten-panliten tintingan struktural sabanjure. Metode panliten sing dicakake ing kene migunakake metode struktural. Sumber dhatane awujud novel Kadurakan Ing Kidul Dringu anggitane Suparto Brata. Novel Kadurakan Ing Kidul Dringu dicetak ing penerbit NARASI, Yogyakarta. Cara ngumpulake dhata yaiku maca novel, banjur inventarisasi dhata sing cundhuk karo underaning panliten. Asiling panliten iki medharake (1) struktur naratif jroning novel Kadurakan Ing Kidul Dringu ana tema, fakta crita, lan sarana crita. Tema mayor novel kasebut yaiku perjuwangan para pemudha nglawan kolonial ing Probolinggo, dene tema minor ngenani jejodhowan antarane pemudha Naraindras, Wimbadi, Kingkinarti lan Dulmanan. Fakta crita ana paraga lan pamaragan, plot, konflik, alur, lan kelir. Paraga kaperang dadi paraga protagonis lan antagonis, sarta paraga paraga tambahan. Kelir jroning novel Kadurakan Ing Kidul Dringu ana loro yaiku kelir panggonan ana kutha Probolinggo lan kutha Sala. Alur sing digunakake yaiku alur maju. Konflik jroning novel Kadurakan Ing Kidul Dringu wujude konflik internal lan konflik eksternal sing dipungkasi kanthi cara tinarbuka. Sarana crita digunakake kanggo nggambarake kahanan jroning crita, pamilihing basa ndadekake critane variatif lan dramatis. (2) Makna novel Kadurakan Ing Kidul Dringu ing antarane, ana sejarah Diplomasi-Prejanjen Indonesia, perjuwangan fisik kang sarwa rekasa, pakumpulan mujudake sarana nilai solidaritas sosial, jroning pasrawungan ana etika sosial, akidah ngenani kewan asu, bener iku gumantung dhiri pribadhi, lan anane tumindak nyebal saka kamanungsan. Tembung kunci : Novel KIKD, tintingan struktural. Abstrak Panelitian ini mengkaji novel Kadurakan Ing Kidul Dringu dengan permasalahan diantaranya (1) Bagaimanakah struktur naratif novel Kadurakan Ing Kidul Dringu? (2) Apakah makna novel Kadurakan Ing Kidul Dringu ? Penelitian ini menggunakan teori struktural. Tujuan penelitian ini diantaranya (1) Menjelaskan struktur naratif novel Kadurakan Ing Kidul Dringu (2) Menjelaskan makna novel Kadurakan Ing Kidul Dringu. Dari tujuan diatas dapat diambil manfaat untuk kesastraan jawa dengan harapan dapat menjadi acuan untuk penelitian-penelitian dengan kajian struktural selanjutnya. Metode penelitian yang diterapkan disini menggunakan metode struktural. Sumber dhata penelitian ini berupa novel Kadurakan Ing Kidul Dringu karya Suparto Brata. Novel Kadurakan Ing Kidul Dringu dicetak dalam penerbit NARASI, Yogyakarta. Novel Kadurakan Ing Kidul Dringu dipublikasikan tahun 2012. Novel ini mempunyai delapan bab dan 182 halaman. Cara mengumpulkan dhata yaitu dengan membaca dan mengamati novel, kemudian inventarisasi dhata yang dekat dengan rumusan permasalahan. Hasil penelitian iki menjelaskan (1) struktur naratif novel Kadurakan Ing Kidul Dringu meliputi tema, fakta crita, dan sarana crita. Tema dibagi menjadi tema mayor dan tema minor. Tema mayor yaitu mengenai perjuwangan para pemudha melawan kolonial, sedangkan tema minor mengenai perjodhoan antara pemudha Wimbadi dan Kingkinarti. Fakta crita terdiri atas tokoh dan penokohan, plot, konflik, alur, dan setting. Kelir dalam novel Kadurakan Ing Kidul Dringu ada dua yaitu setting tempat di kota Probolinggo dan Sala. Alur yang digunakan adalah alur maju. Konflik dalam novel wujudnya konflik internal dan konflik eksternal dengan ending terbuka. Sarana ceritanya menggunakan bahasa yang variatif sehingga memunculkan kesan variatif dan dramatis pada pembaca. (2) Makna novel Kadurakan Ing Kidul Dringu diantaranya, ada sejarah Diplomasi-Prejanjen Indonesia, perjuwangan fisik yang sulit, perkumpulan yang menimbulkan solidaritas sosial, dalam pergaulan ada etika sosial, akidah mengenai hewan anjing, kebenaran itu bergantung diri sendiri, dan adanya perbuatan yang tidak manusiawi. Kata kunci : Novel KIKD, kajian struktural.