(untitled) - RETNOWATI, SELVY (Jurnal Online Baradha, 2017)
ABSTRAK Novel Carang-carang Garing anggitane Tiwiek SA. nuduhake kakuwatan ana ing perangan temperamene paraga. Prakara mbaka prakara dumadi lan bisa nuwuhake temperamene paraga saengga mujudake babagan kang onjo. Prakara kang dadi undheran panliten, yaiku (1) Kepriye sipate paraga?; (2) Kepriye wujud temperamene paraga?; lan (3) Kepriye akibat tumrap paraga saka temperamene paraga sajrone novel Carang-carang Garing anggitane Tiwiek SA? Adhedhasar undheran ing ndhuwur, panliten iki nduweni ancas kanggo: (1) Ngerteni sipate paraga; (2) Ngerteni wujud temperamene paraga; lan (3) Ngerteni akibat tumrap paraga saka temperamene paraga sajrone novel Carang-carang Garing anggitane Tiwiek SA. Kanggo ngandharake sistem kapribadene manungsa. Klages mbangun modhel sistem kapribaden. Telung sistem kasebut, yaiku: Temperamen, Pangrasa, lan Daya Ekspresi. Saka katelu sistem kasebut, sajrone panliten iki kang onjo babagan temperamene paraga. Temperamene paraga kasebut bisa kawedhar lumantar sipat. Sawise ngerteni sipat lan wujud temperamene banjur tuwuh akibat saka temperamen. Panliten iki kagolong panliten dheskriptif kualitatif. Dhata sajrone panliten iki arupa ukara-ukara ngenani temperamene paraga. Sumber dhata panliten iki yaiku novel Carang-carang Garing anggitane Tiwiek SA. Tata cara ngelumpukake kanthi teknik maca lan ngerteni, nemtokake kedadeyan-kedadeyan, lan ngumpulake dhata kang sesambungan karo obyek banjur dianalisis ngunakake analisis dheskriptif. Teori kang digunakake yaiku teori psikologi sastra, mligine teori kapribaden Ludwig Klages. Asil saka panliten iki kaperang dadi telu, kapisan sipate paraga. Sipate paraga ana papat, yaiku ambisius, gampang percaya, andhap asor lan manut. Sipat ambisisus lan gampang percaya sesambungane karo temperamen sanguinis. Dene andhap asor lan manut sesambungan karo temperamen phlegmatis. Kapindho ngenani wujud temperamene paraga diperang dadi loro yaiku temperamen sanguinis lan temperamen phlegmatis. Katelu ngenani akibat tumrap paraga saka temperamene. Paraga kang nrima akibat yaiku paraga kang nduweni temperamen sanguinis. Akibat kang ditandang yaiku wedi, getun lan pasrah. Tembung Wigati: Sipat, Temperamen, lan Kapribaden.