(untitled) - NUR HIDAYATI, ROCHMA (Jurnal Online Baradha, 2017)
ABSTRAK Novel Kepanggang Wirang anggitane Tiwiek SA. nuduhake maneka warna tumindak degsiya. Tumindak degsiya tuwuh amarga anane prakara-prakara kang ditandang dening paraga. Prakara kang dadi punjere panliten yaiku: 1) Kepriye tumindak degsiya awujud mental?, 2) Kepriye tumindak degsiya fisik ?, 3) Kepriye tumindak degsiya awujud seksual?, 4) Kepriye sikape paraga ?, lan 5) Apa kang nyebabake tumindak degsiya sajrone Novel Kepanggang Wirang. Saka punjere panliten, nuwuhake tujuwane panliten yaiku: 1) Ngandharake tumindak degsiya awujud mental, 2) Ngandharake tumindak degsiya awujud fisik, 3) Ngandharake tumindak degsiya awujud seksual, 4) Ngandharake sikape paraga sajrone, lan 5) Ngandharake panyebab tumindak degsiya sajrone Novel Kepanggang Wirang. Dene paedahe panliten iki menehi sumbangan kanggo: 1) kajian sastra, 2) pamaca, lan 3) pasinaon siswa. Panliten iki nggunakake tintingan Sosiologi Sastra kang mujudake panliten kualitatif deskriptif. Metode deskriptif digunakake kanggo ngrembug uga ngandharake tumindake degsiya. Sumber dhata sajrone panliten iki ana loro yaiku sumber dhata primer lan sumber dhata sekunder. Sumber dhata primer arupa novel Kepanggang Wirang anggitane Tiwiek SA lan dhata sekunder arupa buku-buku, refrensi artikel, laporan panliten kang relevan karo undherane panliten. Dhata kang dianalisis arupa ukara-ukara kang nggambarake anane tumindak degsiya sajrone novel Kepanggang Wirang anggitane Tiwiek SA. Dhata-dhata kasebut dikumpulake kanthi nggunakake teknik maca, pilih lan catet. Analisis dhata kang digunakake yaiku teknik analisis deskriptif kang njlentrehake kanyatan-kanyatan. Tata cara panyuguhe asile panliten sajrone panliten iki yaiku analisis informal, tegese analisis dhata kang nggunakake tembung-tembung salumrahe. Asil panliten yaiku ngandharake lima prakara, yaiku: 1) tumindak degsiya awujud mental, 2) tumindak degsiya awujud fisik, 3) tumindak degsiya awujud seksual 4) sikape paraga lan 5) panyebab tumindak degsiya sajrone novel Kepanggang Wirang anggitane Tiwiek SA. Tumindak degsiya awujud fisik, mental, seksual digambarake kanthi wujud watake paraga siji lan sijine. Sikape paraga awujud rasa pengin balas dhendham, pingin gawe wirange uga sedhihe Wirastri, lan panyebab tuwuhe tumindak degsiya yaiku paraga utama duwe dhendham marang paraga liyane. Tembung wigati: Tumindak degsiya, Sikap, Sosiologi Sastra