NILAI-NILAI ETIKA SAJRONE SERAT SANA-SUNU KARYA YASADHIPURA II - ASTRA, RIO; SURANA (Jurnal Online Baradha, 2018)
Naskah Serat Sana-sunu kalebu sawijine Sastra Jawa Anyar, sing ditulis nganggo aksara jawa lan nggunakake basa Jawa Anyar, Sajrone isine Serat Sana-sunu kasebut akeh banget sing ngandharake ngenani nilai-nilai Etika, Naskah iki minangka serat sing isine ngenani piwulangan kang becik cundhuk banget karo prinsip Agama, Etika urip bermasyarakat lan Etika kawicaksanaan urip. Andharan kasebut nggambarke undherane panliten yaiku: (1) Kepriye wujud, Deskripsi, lan isi sajrone Serat Sana-sunu, (2) Kepriye Nilai-nilai Etika minangka prinsip beragama, Etika panguripan bermasyarakat lan Etika kawicaksanan urip sajrone Serat Sana-sunu karya Yasadipura II. Salaras karo undherane panliten mau. Tujuwan panliten iki yaiku: (1) Kanggo ngandharake wujud, isi lan deskripsi sajrone Serat Sana-sunu. (2) Ngandharake Nilai-nilai Etika minangka prinsip beragama, etika panguripan bermasyarakat lan etika minangka kawicaksanaan urip sing ana ing sajrone Serat Sana-sunu karya Yasadipura II. Karya seni jinis Tembang Macapat, bisa dideleng ngenani ekpresi pangrasa, pikiran lan imajinasi para penyair sing nyoba ngungkapake pangrasane kanthi wujud tulisan lan asil karya sastra. Tembung-tembung sing wigati : Nilai-nilai Etika, Prinsip Bergama, Etika panguripan bermasyarakat, Kawicaksanan urip.