DHENDHAM SAJRONE CERBUNG SEMPAL ANGGITANE ANTHIN YS TAUFAN PUTERA (TINTINGAN PSIKOANALISIS SIGMUND FREUD) - WAHYU AMELIAWATI, YUSTIN; DARNI (Jurnal Online Baradha, 2018)
Kabeh manungsa sok nduweni rasa dhendham sajrone diri pribadine marang pawongan liyane. Dhendham utawa rasa benci gandheng raket karo rasa kuciwa, nesu lan iri ati. Rasa dhendham utawa benci iki mesthi ana sajrone diri indhividu lan ora bakal ana rasa marem sadurunge nindakake sawijine pangrusakan, yen objek sasarane wis rusak utawa mati banjur dheweke bakal ngrasa marem. Rasa dhendham sajrone diri manungsa pranyata narik kawigaten pengarang kang dilebokake minangka prakara sajrone karya sastra. Salah sawij ine karya sastra kang ngangkat perkara dhendham yaiku cerbung Sempal anggitane Anthin YS Taufan Putera. Adhedhasar andhara kasebut, cerbung Sempal iki narik kawigaten kanggo ditliti mawa tintingan psikoanalisis Sigmundd Freud. Underan panliten iki yaiku (1) kepriye struktur kapribaden, (2) kepriye panyebab anane dhendham, (3) kepriye wujud dhendham, lan (4) kepriye mekanisme pertahanan ego. Ancas panliten iki yaiku (1) ngandharake struktur kapribaden, (2) ngandharake panyebab dhendham, (3) ngandharake wujud dhendham, lan (4) ngandharake mekanisme pertahanan ego sajrone cerbung Sempal anggitane Anthin YS Taufan Putera. Dene paedahe panliten iki diajab bisa kanggo pamawas panliten sabanjure. Teori panliten iki yaiku nggunakake tintingan psikoanalisis Sigmund Freud. Methodhe kang digunakake yaiku metodhe dheskriptif kualitatif kanthi tintingan psikologi sastra. Sumber dhata arupa cerbung Sempal anggitane Anthin YS Taufan Putera. Dhata panliten iki yaiku tembung lan ukara sajrone cerbung Sempal anggitane Anthin YS Taufan Putera. Dene tata cara ngumpulake dhata yaiku kanthi teknik maca, cathet, lan nglompokake dhata. Tata cara pangolahe dhata digunakake methodhe dheskriptif analisis kanthi cara njlentrehake data banjur dianalisis. Asile panliten iki kaperang dadi papat. (1) Struktur kapribaden miturut Sigmund Freud yaiku Id, Ego, lan Super Ego. (2) Panyebab anane dhendham kaperang dadi telu yaiku, tresnane anak marang wong tuwane, donya brana, lan pepisahan kulawarga. (3) Wujud dhendham kang disandhang dening Irawan yaiku kanthi nyedani ibu tirine lan Seno. (4) Mekanisme Pertahanan ego ana patang perangan yaiku Sublimasi yaiku Irawan kang owah dadi bocah kenthir supaya ora dipateni dening ibu tirine lan supaya bisa nylametake bandha tinggalane bapak kandhunge. Reaksi Formasi yaiku Irawati kang nindakake pertahanan diri marang Seno kang nduweni glagat kang ala, uga rasa kaget kang ditindakake Irawan nalika mnagerteni yen Irawati kuwi mbakyu kandhunge. Pengalihan (Displacement) yaiku nalika Irawan ngalihane sasaran kanggo ngungkapake rasa nesune menyang manuk derkuku. Pungkasan yaiku Represi yaiku ditindakake dening Irawan nalika dheweke ditinggal ibu lan mbakyune lunga. Tembung wigati: naluri kematian, psikologi sastra, Sigmund Freud.