TRADHISI MANGANAN ING PETILASAN RANGGALAWE DESA TALUN KECAMATAN PLUMPANG KABUPATEN TUBAN (TINTINGAN FOLKLOR) - PUSPITA SRIRAHAYU, TIYA; SUWARNI, (Jurnal Online Baradha, 2018)
TMIPR yaiku salah sawijining tradhisi kang ana ing petilasan Ranggalawe. Tradhisi ditindakake saben taun ing dina Setu Pon, sasi Jumadil Awal, minangka wujud pakurmatan, rasa syukur dhumateng Gusti lan pangajab supaya adoh saka bebaya. Tradhisi kasebut wujud folklor setengah lisan. Underane panliten yaiku: 1) Kepriye mula bukane petilasan Ranggalawe lan TMIPR, 2) Tradhisi apa wae ing petilasan, 3) Kepriye simbol, makna lan nilai kang kinandhut, 4) Kepriye piguna sajrone tradhisi, 5) Kepriye owah-owahan sajrone TMIPR. Ancas panliten yaiku 1) Ngandharake mula bukane petilasan lan tradhisi, 2) Wujud tradhisi kang ana ing Petilasan, 3) Ngandharake simbol, makna lan nilai, 4) Ngandharake piguna sajrone tradhisi, lan 5) Ngandharake owah-owahan sajrone tradhisi. Paedah penelitian, yaiku: 1) Bisa nambah kawruh ngenani folklor setengah lisan, 2) Menehi informasi ngenani sejarah, Fungsi, simbol lan makna, 3) Bisa dadi referensi kanggo panliten bacute. Kanggo ngonceki masalah, panliten nggunakake teori lan konsep. Konsep folklor nggunakake panemu Bruvand, legendha panemu Danandjaja kanggo njlentrehake simbol nggunakake panemu Sudikan. Babagan fungsi ditintingi nganggo Bascom sajrone Danandjaja. Nilai budaya nggunakake panemu Djamaris, lan owah-owahan nggunakake konsep Koentjaraningrat. TMIPR ditintingi kanthi metodhe dheskriptif kualitatif kanthi pendhekatan folklor. Instrumen panliten yaiku panliti, dhaptar pitakonan, lan alat bantu digunakake kanggo ngumpulake dhata. Teknik ngumpulake dhata yaiku kanthi cara observasi, wawancara lan dhokumentasi. kanggo nganalisis dhata nggunakake open coding, acial coding, lan selective coding. Saliyane TMIPR uga ana tradhisi liyane yaiku: 1) Slametan, 2) Tahlilan, 3) Pleretan, lan 4) Wiwitan. TMIPR nduweni tata laku yaiku: 1) Nyusun panitia, 2) Nyiapake panggonan, 3) Kerja bakti, 4) Nyiapake piranti lan ubarampe, 5) Hiburan, lan 6) Dhahar bareng. TMIPR uga nduweni Ubarampe, yaiku 1) Tumpeng, 2) Panggang pitik, 3) Urapurapan, 4) Jajan pasar, 5) Gedhang raja, 6) Rengginang, 7) Pala pendhem, 8) Kembang setaman lan 9) Dupa. Wujud Nilai budaya sajrone TMIPR yaiku: 1) Nilai Budaya Nggayutake Manungsa marang Gustine, 2) Alam, 3) Manungsa liyane, 4) Bebrayan, lan 5) Awake Dhewe. Panliten iki nduweni piguna yaiku 1) Minangka Sistem Proyeksi, 2) Pengesahan Pranata lan lembaga Kabudayan, 3) Pendhidhikan, lan 4) Kendhali Sosial. Piguna liyane yaiku kanggo Nentremake ati, Hiburan, Ningkatake rasa solidharitas, lan Nglestarikake budaya. TMIPR nduweni Owah-owahan yaiku saka faktor njero yaiku discovery lan invention, dene faktor njaba yaiku difusi lan akulturasi. Tembung kunci: Tradhisi Manganan, Petilasan, Ranggalawe, Folklor