KALUNGGUHAN WANODYA SAJRONE KUMPULAN CERKAK MBOK SAH ANGGITANE FITRI GUNAWAN (TINTINGAN FEMINISME) - NANDA AUDEA AJASTA, CITRA; SUWARNI (Jurnal Online Baradha, 2018)
Kumpulan Cerkak Mbok Sah anggitane Fitri Gunawan yaiku salah sawijine wujud karya sastra Jawa Modern kang menehi gambaran ngenani kalungguhan paraga wanodya. Saben cerkake ndadekake wanodya minangka paraga kang nindakake sawijining pakaryan saengga mujudake kalungguhane. Mula underaning panlitene yaiku; (1) kepriye watak paraga wanodya sajrone kumpulan cerkak MS anggitane Fitri Gunawan, (2) kepriye kalungguhan paraga wanodya, (3) kepriye patrap paraga priya marang paraga wanodya. Jumbuh karo underan kasebut, ancase panliten yaiku: (1) njlentrehake watak paraga wanodya (2) njlentrehake kalungguhan paraga wanodya, (3) njlentrehake patrap paraga priya marang paraga wanodya. Paedahe panliten iki kanggo nambahi kawruh ngenani kalungguhan wanodya sajrone kumpulan cerkak kanthi tintingan feminisme. Panliten iki nggunakake teori feminisme liberal kang ngandharake yen wanodya kudu antuk hak-hake kanthi nindakake kalungguhane ing njabane omah lan njero omah. Metodhe kang digunakake yaiku dheskriptif kualitatif. Sumber dhata kang digunakake yaiku arupa 10 cerkak sajrone kumpulan cerkak MS. Dhatane panliten iki arupa tembung lan ukara kang sesambungan karo underaning panliten. Tatacara nglumpukake dhata nggunakake metodhe studi kapustakan yaiku pilih lan maca banjur nyathet dhata kang laras karo panliten. Tatacara ngolah dhata nggunakake metodhe dheskriptif analisis. Asil panliten iki yaiku ngandharake (1) watak paraga wanodya sajrone kumpulan cerkak MS kang diperang dadi watak alus, ayu, emosional, lan keibuan, (2) kalungguhan paraga wanodya kang diperang dadi loro yaiku tradhisional lan mandhiri. Wanodya tradhisional diwujudake minangka ibu, anak, lan bojo. Dene wanodya mandhiri minangka pendhidhik, panyerat, abdi, lan PNS, (3) Patrap paraga priya marang wanodya kang diperang dadi loro yaiku becik lan ala. Patra becik diwujudake kanthi seneng ngelem, trapsila, lan sareh. Patrap ala diwujudake kanthi mara tangan, ngamuk, lan ngunggulake wanodya liya.