SESAMBUNGAN LEGENDHA BABAD KANDANGAN KARO TRADHISI MENDHEM GOLEKAN ING DESA KANDANGAN KECAMATAN KANDANGAN KABUPATEN KEDIRI (TINTINGAN FOLKLOR) - INKA AGUSTIN, FADHILA; WAHYU WIDAYATI, SRI (Jurnal Online Baradha, 2018)
Legendha Babad Kandangan kang sesambungan raket karo tradhisi mendhem golekan, kepriye makna simbolik kang dikandhut sajrone LBKTMG, kepriye tatalaku tradhisi, kagunaan, sarta owah gingsire upacara tradhisi mendhem golekan. Mula kadudut undherane panliten yaiku, (1) Kepriye mula buka LBKTMG? (2) Kepriye wujud lan makna ubarampe kang digunakake sajrone LBKTMG? (3) Kepriye tatalaku LBKTMG? (4) Kepriye fungsi sajrone LBKTMG? (5) Apa piguna kang kinandhut sajrone LBKTMG? (6) Kepriye wujud owah gingsire LBKTMG? Wondene ancas saka panliten iki yaiku, (1) Ngandharake legendha Babad Kandangan, (2) Ngandharake wujud lan makna ubarampe sajrone LBKTMG, (3) Ngandharake tatalaku LBKTMG, (4) Ngandharake fungsi sajrone LBKTMG, (5) Ngandharake paedah kang kinandhut sajrone LBKTMG, (6) Ngandharake wujud owah gingsire LBKTMG. Paedah ing panliten iki asipat praktis, kaperang dadi loro yaiku umum lan mligi. Paedah kang asipat umum saka panliten iki bisa ditujokake marang panliten, pamarentah, lan masyarakat. LBKTMG iki raket banget sesambungane, anane tradhisi mendhem golekan iku adhedhasar saka legendha babad Kandangan. Wujud tradhisi mendhem golekan ana rong unsur yaiku unsur fisik lan unsur lesan. Unsur fisik dideleng saka tata lakune tradhisi mendhem golekan, yaiku: slametan lan tradhisi mendhem golekan. Slametan ing tradhisi mendhem golekan iki nalika malem jemuwah wayah awan. Tradhisi mendhem golekan wayah esuk ana adicara mendhem golekan, sawur puspita, slametan hasil bumi. Ubarampe panjangkepe adicara kang digunakake sajrone tradhisi mendhem golekan, yaiku: (1) tumpeng mujudake kekarepane supaya rejekine kaya gung, (2) jenang sengkala nduweni makna kanggo nolak sakabehe bebaya, (3) kembang setaman mujudake lambang nyucekne dhiri. Unsur lesan bisa dideleng saka legendha kang wujude babad Kandangan, saka donga-donga nalika ngujubake slametan. Fungsi folklor sajrone LBKTMG: 1) minangka sitem proyeksi, yaiku kaca pangilone angen-angen saka kolektif. 2) minangka sarana pangesahe budaya, 3) minangka sarana pendhidhikan, 4) minangka piranti kanggo meksa lan ngawasi paugerane bebrayan, supaya tansah diugemi lan ditindakake dening bebrayan utawa kolektif , 5) minangka alat hiburan, lan 6) minangka fungsi ekonomi. Inovasi kang mlebu sajrone LBKTMG Sebab ana owah-owahan wiwit jaman semono nganti saiki, kaya ana tambahan ubarampe, ana tambahan tata laku ing kirab budaya. Piguna kang kinandhut sajrone LBKTMG maneka werna, saka piguna manifest yaiku hiburan, dakwah, silaturahmi, lan ekonomi masyarakat dadi mundhak. Dene ana piguna laten, yaiku sisa ubarampe slametan kang ora digunakake nggawe regede papan LBKTMG. Tembung Wigati: Legendha lan Tradhisi.