PRESUPOSISI ING WACANA BASA NJALUK PANGAPURA ING DESA BICAK, KECAMATAN TROWULAN, KABUPATEN MOJOKERTO - M.ROBI; PAIRIN, UDJANG (Jurnal Online Baradha, 2019)
Presuposisi ing basa Jawa wis tau ditliti nanging asil panliten kang mligi lan rinci ngenani presuposisi ing wacana basa isih durung tau ana. Presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto mujudake pangira-ira kang tuwuh ing tuturan njaluk pangapura kang dituturake dening warga Desa Bicak. Adhedhasar bab kasebut, panliten iki dipunjerake ngenani presuposisi ing wacana njaluk pangapura. Dene undere panliten iki, yaiku: (1) jinise presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto, (2) Pola wujud presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto, lan (3) Asile proses presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto. Tujuwan panliten iki yaiku ngandharake lan njlentrehake jinis, pola wujud lan asile presupsosisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto. Panliten iki kalebu panliten etnografis komunikatif. Dhata sajrone panliten iki yaiku wacana basa njaluk pangapura, dene sumber dhata panliten iki yaiku pacaturane warga Desa Bicak kang nggunakake basa Jawa. Teori kang digunakake kanggo ngandharake lan jlentrehake dhata yaiku teori presuposisi. Dhata kasebut saka asil nyemak lan nyathet tuturan njaluk pangapura kang dituturake warga desa Bicak. Sabanjure, dhata kasebut dijlentrehake nganggo metodhe padan pragmatis. Jinise presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto ana 5 jinis presuposisi. Pola wujud presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto ana 3 wujud. Asile proses presuposisi ing wacana basa njaluk pangapura ing Desa Bicak, Kecamatan Trowulan, Kabupaten Mojokerto ana 2 asil presuposisi. Tembung wigati: Presuposisi, Wacana Basa Njaluk Pangapura