INFERENSI SAJRONE TINDAK TUTUR ILOKUSI ATUR PUJI PANGALEMBANA ING DHUSUN BABADAN, DESA TENGGERLOR, KECAMATAN KUNJANG, KABUPATEN KEDIRI - ALMUFIDAH, ASYITAH; ADIPITOYO, SUGENG (Jurnal Online Baradha, 2019)
Inferensi kalebu salah siji jinise topik saka semantik pragmatis sajrone tindak tutur. Inferensi ing penganggone basa Jawa wis tau ditliti nanging sing njlentrehake ngenani urutane proses, lan asile inferensi durung tau ana. Inferensi upamane sajrone tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana ing Dhusun Babadan, Desa Tenggerlor, Kecamatan Kunjang, Kabupaten Kediri. Tujuwan utama panliten iki kanggo ngandharake lan njlentrehake inferensi sajrone tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana ing Dhusun Babadan, Desa Tenggerlor, Kecamatan Kunjang, Kabupaten Kediri. Tujuwan mligi panliten iki kanggo ngandharake lan njlentrehake urutane proses, lan asile inferensi sajrone tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana ing Dhusun Babadan, Desa Tenggerlor, Kecamatan Kunjang, Kabupaten Kediri. Paedah teoretis panliten iki bisa ngrembakakake ilmu penganggone basa Jawa ing bidhang semantik pragmatis, dene paedah praktise bisa dadi salah sijine materi kanggo nyinaoni penganggone basa Jawa mligine bidhang semantik pragmatis ing perguruan tinggi. Panliten iki nggunakake teori semantik pragmatis. Jinis panliten iki yaiku panliten etnografi. Dhata ing panliten iki yaiku tuturan sing ngandhut inferensi sajrone tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana. Sumber dhata panliten iki yaiku tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana. Dhata diklumpukake kanthi nggunakake metodhe semak, guneman/libat cakap, lan sadhap. Dhata dijlentrehake kanthi metodhe deskriptif. Inferensi diandharake kanthi landhesan konteks, struktur sosial, relasi sosial, lan kahanan sosial. Asile panliten disuguhake nggunakake metodhe informal. Saka urutane proses, asile panliten iki ana 6 jinis inferensi sajrone tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana kanthi rincian 2 jinis diperang adhedhasar ngolah, 2 jinis adhedhasar menebake, lan 2 jinis adhedhasar mantepake. Asile inferensi dedhuktif, bisa diolehake saka ngolah kanthi tematis, menebake kanthi general, lan mantepake kanthi similaritas. Dene asile inferensi indhuktif bisa diolehake saka ngolah kanthi topikal, menebake kanthi spesial, lan mantepake kanthi komparitas. Panliten iki beda karo panliten sadurunge kang ngandharake inferensi kanthi cara umum, dene panliten iki ngandharake kanthi mligi ngenani urutane proses, lan asile inferensi. Inferensi bisa dumadi sajrone tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana ing Dhusun Babadan, Desa Tenggerlor, Kecamatan Kunjang, Kabupaten Kediri. Panliten iki nemokake proposisi ngenani inferensi lan tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana ing ilmu semantik pragmatis. Diprayogakake panliten sabanjure bisa nliti bab kasebut. Tembung-tembung wigati: inferensi, tindak tutur ilokusi atur puji pangalembana, urutane proses inferensi, asile inferensi.