SERAT DARMA SONYA (SUNTINGAN TEKS LAN WAWASAN SEMIOTIKA) - KRISHNAMURTY, WRATSARI (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Naskah Serat Darma Sonya kalebu ing periodisasi Sastra Jawa Anyar, ditulis nganggo aksara Jawa lan nggunakake basa Jawa Anyar. Naskah iki minangka serat pralambang, kang lambang-lambange diwawas nganggo wawasan semiotika. Undherane panliten yaiku: (1) kepriye deskripsi naskah Serat Darma Sonya, (2) kepriye suntingan teks sajrone naskah Serat Darma Sonya, lan (3) kepriye isine naskah Serat Darma Sonya. Salaras karo undherane panliten mau, tujuwan panliten iki yaiku (1) ngandharake deskripsi naskah Serat Darma Sonya, (2) ngandharake suntingan teks sajrone naskah Serat Darma Sonya, lan (3) ngandharake isine naskah Serat Darma Sonya. Paedah saka panliten naskah Serat Darma Sonya yaiku diajab bisaa menehi kawruh ngenani sastra Jawa Anyar kang awujud gancaran, ngerteni deskripsi-ne naskah Serat Darma Sonya, ngerteni suntingan teks naskah Serat Darma Sonya, lan ngerteni wawasan semiotika kang ana ing naskah Serat Darma Sonya iki. Landhesan teori kang dianggo sajrone panliten yaiku teori filologi modern, lan wawasan semiotika. Metodhe panliten kang dianggo yaiku metodhe deskriptif kualitatif lan hermeneutika.Sumber dhata ing panliten iki yaiku naksah Serat Darma Sonya lan dhata saka panliten iki yaiku jinise tandha kang awujud simbol sajrone tetembungan lan ukara kang ana ing teks naskah Serat Darma Sonya. Instrumen panliten kang utama yaiku panliti lan instrumen panyengkuyung pangumpulane dhata yaiku nggunakake kartu cathetan utawa kartu dhata. Teknik pangumpulane dhata disengkuyung karo teknik kartu dhata. Dene teknik pangolahe dhata yaiku naskah ditransliterasikan, deskripsi naskah, mujudake suntingan teks, lan ngolah dhata adhedhasar wawasan semiotika banjur ndudut asile panliten. Asile analisis dhata sajrone panliten yaiku deskripsi naskah, suntingan teks kang dumadi saka 24 teks, lan wawasan semiotika kang awujud simbol. Simbol mau sabanjure ditapsirake miturut wawasane panliti. Tembung wigati: naskah, teks, suntingan, wawasan, filologi, semiotika, tandha. Abstrak Naskah Serat Darma Sonya termasuk dalam periodisasi Sastra Jawa Baru, yang ditulis memakai huruf Jawa dan menggunakan bahasa Jawa Baru. Naskah ini merupakan serat pralambang, dimana lambang-lambang yang terdapat dalam naskah akan dikaji dengan wawasan semiotika. Rumusan masalah dalam penelitian ini, yaitu (1) bagaimana deskripsi naskah Serat Darma Sonya, (2) bagaimana suntingan teks naskah Serat Darma Sonya, dan (3) bagaimana isi naskah Serat Darma Sonya. Sesuai dengan rumusan masalah penelitian tersebut, maka tujuan penelitian ini yaitu (1) menjelaskan deskripsi naskah Serat Darma Sonya, (2) menjelaskan suntingan teks naskah Serat Darma Sonya, dan (3) menjelaskan isi naskah Serat Darma Sonya. Manfaat dari penelitian naskah Serat Darma Sonya yaitu diharapkan bisa memberi pengetahuan tentang salah satu karya sastra Jawa Baru yang berupa prosa, memahami deskripsi naskah Serat Darma Sonya, memahami suntingan teks naskah Serat Darma Sonya,dan memahami wawasan semiotika yang ada pada naskah Serat Darma Sonyaini. Dasar teori yang digunakan dalam penelitian naskah Serat Darma Sonya yaitu teori filologi modern dan wawasan semiotika. Metode penelitian yang digunakanyaitu metode deskriptif kualitatifdan metode hermeneutika.Sumber data pada penelitian ini yaitu naksahSerat Darma Sonya dan data dari penelitian ini yaitu jenis tanda yang berupa simbol, yang terdapat pada kata maupun kalimat yang ada dalam teks naskah Serat Darma Sonya. Instrumen penelitian yang utama yaitu peneliti, serta menggunakan kartu catatan atau kartu data sebagai instrumen pendukungnya. Teknik pengumpulan data didukung oleh teknik kartu data. Sedangkan teknik pengolahan data yaitu dengan cara naskah ditransliterasikan, deskripsi naskah, melakukan suntingan teks, danmengolah databerdasarkan wawasan semiotika lalu memberi kesimpulan atas hasil penelitian. Hasil analisis data yang diperoleh dari penelitian yaitu deskripsi naskah, suntingan teks yang terdiri dari 24 teks, dan wawasan semiotika yang berupa simbol. Simbol ini kemudian ditafsirkan berdasarkan wawasan peneliti. sebagai sumber pengetahuan dan sumber pelajaran. Kata kunci: naskah, teks, suntingan, wawasan, filologi, semiotika, tanda.