TRADHISI GREBEG SURA ING KABUPATEN PONOROGO (Tintingan Owah Gingsir Kabudayan) - WAHYU PARA MITA, HERMA (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Tradhisi Grebeg Sura (TGS) katindakake saben taun ing sasi Sura, manggon ana ing Alun-alun Kabupaten Ponorogo. TGS mujudake kabudayan kang dinamis lan ngalami owah gingsir ing jaman biyen nganti jaman saiki. Saliyane iku, TGS uga diugemi dening masyarakat. Metodhe panliten iki deskriptif kualitatif, dhata ing panaliten awujud data lesan lan dhata barang, teknik analisis dhatane nggunakake teori owah gingsir kabudayan pamowose Shoemaker (sajrone Sukarman, 2006:37). Asil panliten TGS yaiku ngenani Tradhisi Grebeg Sura (TGS) wujud ubarampe kang ana sajrone TGS, Fungsi kang kinandhut sajrone TGS, wujud owah gingsir TGS. Wujud owah gingsir TGS nalika jaman mbiyen saben ngadhepi wulan Sura kang ditindakake masyarakat Ponorogo yaiku mapag tanggal utawa ngetung bathik, lan uga nganakake tirakatan kanthi mlaku bareng ngubengi ringin kurung ping pitung puluh ing tengahe Alun-alun Kabupaten Ponorogo. Panglipure kanggo masyarakat nalika jaman biyen mung ana pagelaran ketoprak, ludruk lan wayang. Owah gingsir TGS ing jaman saiki wus nganakake acara kang gedhen-gedhen lan kang ngelola tradhisi kasebut Pamarentah Dhaerah Kabupaten Ponorogo. Dipengeti kanthi maneka warna jinis kagiyatan-kagiyatan kayadene kirab pusaka, pamilihan kakang senduk, larung sesaji, lomba krawitan lan uga ing wayah panutupane grebeg sura ana pesta kembang api, lan uga ana pagelaran-pagelaran wayang lan orkes dangdut. Faktor saka njero kang njalari owah gingsir TGS yaiku discovery lan invention, dene faktor saka njaba yaiku difusi lan akulturasi. Tembung wigati: tradhisi, grebeg, sura, owah gingsir, kabudayan. Abstrak Tradhisi Grebeg Sura (TGS) katindakake setiap taun dibulan Sura yang bertempat di Alun-alun Ponorogo. TGS merupakan kebudayaan yang dinamis sehingga mengalami perubahan dari jaman dulu hingga jaman sekarang. Selain itu, TGS juga mempunyai fungsi sehingga tetap dilestarikan oleh masyarakat. Metode panliten ini deskriptif kualitatif, dhata ing panaliten awujud data lisan dan data barang, teknik analisis data menggunakan teori owah gingsir kabudayan penggarangShoemaker (sajrone Sukarman, 2006:37). Hasil penelitian TGS yaitu mengenai Tradhisi Grebeg Sura (TGS), wujd ubarampe yang ada dalam TGS, fungsi kang ada dalam TGS, bentuk perubahan budaya TGS. Bentuk perubahan budaya ketika jaman dahulu TGS, setiap menghadapi bulan Sura yang dilakukan masyarakat Ponorogo yaitu mapag tanggal, dan mengadakan tirakatan dengan berjalan bersama mengitari ringin kurung sebanyak tujuh puluh kali putaran ditengah Alun-alun Kabupaten Ponorogo. Hiburan untuk masyarakat ketika jaman dahulu ada pertunjukan ketoprak, ludruk dan wayang. Perubahan budaya dijaman sekarang TGS sudah mengadakan acara yang besar-besaran, yang mengelola tradhisi tersebut pamarentah dhaerah Kabupaten Ponorogo. Diperingati dengan bermacam-macam jenis kegiyatan seperti kirab pusaka, pemelihan kakang senduk, larung sesaji, lomba krawitan, dan juga ada pertunjukan wayang dan orkes dangdut. Faktor internal yang memengaruhi perubahan kebudayaan didalam TGS yaitu discovery lan invention, dene faktor dari luar yaiku difusi lan akulturasi Kata Kunci: nilai, patriotisme, sastra sejarah, novel sejarah, dan historis.