LELEWANE BASA SAJRONE SERAT NALAWASA NALASATYA - RIKASARI, AFRIDA (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Kasusastran minangka salah sawijine wujud seni kang migunakake basa minangka pirantine. Basa ing kene ora mung saderma reroncene basa kang katulis, ananging uga nduweni teges kang migunani tumrap pamaos. Serat Nalawasa Nalasatya mujudake salah siji reriptan sastra Jawa kang isih ana ing madyaning kasusastran Jawa. Serat Nalawasa Nalasatya ngandhut gambaran ngenani panguripan kang bener lan ala kang awujud carita. Saliyane iku, basa kang endah sajrone serat narik kawigatene panulis nliti serat kasebut. Pangripta nggunakake maneka werna lelewane basa kanggo mujudake pamikirane, lan bab kasebut kasil narik kawigatene panliti kanggo nliti serat Nalawasa Nalasatya. Adhedasar apa kang wis diandharake ing dhuwur, undheraning panliten iki yaiku (1) kepriye isi sajrone serat Nalawasa Nalasatya kang diwedharake mawa lelewane basa kang endah, (2) kepriye lelewane basa kang dumunung sajrone serat Nalawasa Nalasatya, (3) fungsi lelewane basa tumrap pamedhare serat Nalawasa Nalasatya. Panliten iki nduweni tujuwan kanggo ngandharake isi serat Nalawasa Nalasatya, ngandharake lelewane basa sajrone serat Nalawasa Nalasatya, lan ngandharake fungsi lelewane basa tumrap pamedhare serat. Paedahe panliten iki diajab bisa kanggo pedoman urip minangka salah sawijine kawicaksanane urip bebrayan. Bisa dadi refrensi tumrap panliten liya, mligine kang nliti kasusastran klasik kanthi tintingan stilistika. Lan tumrap pamaos bisa ngrasakake kaendahaning basa sajrone serat. Panliten iki ditintingi kanthi tintingan stilistika. Teori kang digunakake yaiku teori ngenani stilistika lan teori ngenani struktur puisi. Metode panliten kang digunakake yaiku deskriptif kualitatif. Objek kang digunakake sajrone panaliten iki arupa teks Serat Nalawasa Nalasatya. Data panliten iki arupa tembung, frasa, lan ukara sajrone serat Nalawasa Nalasatya minangka bukti ditemokake lelewane basa. Asil panliten nuduhake yen pangripta nggunakake maneka lelewane basa sajrone ngripta serat Nalawasa Nalasatya. Lelewane basa kang digunakake sajrone serat Nalawasa Nalasatya yaiku sasmitaning tembang, purwakanthi guru swara, purwakanthi guru sastra, purwakanthi guru basa, tembung entar, tembung sarodja, tembung wancahan, tembung garba, lan paribasan. Sakabehaning lelewane basa kang digunakake sajrone serat Nalawasa Nalasatya nduweni fungsi kaendahan. Saliyane nduweni fungsi kaendahan, uga ngemu makna wantah lan simbolis. Lelewane basa uga digunakake pangripta kanggo nggampangake pamaca anggone mahami isi carita. Isi serat bisa didadekake piwulang tumrap masyarakat supaya nindakake tumindak becik. Abstrak Karya sastra merupakan salah satu wujud seni yang menggunakan bahasa sebagai medianya. Bahasa tidak hanya kumpulan bahasa yang tertulis, namun mempunyai makna yang berguna bagi pembaca. Serat Nalawasa Nalasatya tergolong salah satu karya sastra Jawa yang masih ada ditengah-tengah kesusastraan Jawa. Serat Nalawasa Nalasatya menggambarkan mengenai kehidupan yang benar dan salah yang berwujud cerita. Selain itu, bahasa yang indah dalam serat menarik perhatian penulis untuk meneliti serat tersebut. Penuli menggunakan bermacam-macam gaya bahasa untuk menunjukkan gagasannya, bab tersebut juga menyebabkan peneliti meneliti serat Nalawasa Nalasatya. Berdasarkan apa yang telah dijelaskan diatas, masalah penelitian ini yaitu (1) bagaimana isi serat Nalawasa Nalasatya yang diungkapkan melalui gaya bahasa yang indah, (2) bagaimana gaya bahasa yang terkandung didalam serat Nalawasa Nalasatya, (3) fungsi gaya bahasa terhadap serat Nalawasa Nalasatya. Penelitian ini memiliki tujuan menjelaskan isi serat Nalawasa Nalasatya yang diungkapkan melalui gaya bahasa yang indah, menunjukkan gaya bahasa yang terkandung didalam serat Nalawasa Nalasatya, dan menjelaskan fungsi gaya bahasa terhadap serat Nalawasa Nalasatya. Manfaat penelitian ini diharapkan bisa menjadi pedoman hidup sebagai salah satu kebijaksaan dalam hidup bermasyarakat. Bisa menjadi refrensi terhadap penelitian lain, khusus yang meneliti karya sastra klasik yang menggunakan analisis stilistika. Dan terhadap pembaca bisa merasakan keindahan bahasa dalam serat. Penelitian ini dianalisis menggunakan analisis stilistika. Teori yang digunakan yaitu teori mengenai stilistika san teori mengenai struktur puisi. Metode penelitian yang digunakan yaitu deskriptif kualitatif. Objek yang digunakan dalam penelitian ini berupa teks Serat Nalawasa Nalasatya. Data penelitian berupa kata, frasa san kalimat dalam serat Nalawasa Nalasatya sebagai bukti ditemukannya gaya bahasa didalam serat. Hasil penelitian menunjukkan penulis menggunakan gaya bahasa dalam menulis serat Nalawasa Nalasatya. Gaya bahasa yang digunakan dalam serat Nalawasa Nalasatya yakni sasmitaning tembang, purwakanthi guru swara, purwakanthi guru sastra, purwakanthi guru basa, tembung entar, tembung sarodja, tembung wancahan, tembung garba, lan paribasan. Semua gaya bahasa yang digunakan didalam serat Nalawasa Nalasatya memiliki fungsi kaendahan. Selain memiliki fungsi keindahan, juga mengandung makna lugas dan simbolis. Gaya bahasa juga digunakan penulis untuk memudahkan pembaca dalam memahami isi cerita. Isi serat bisa dijadikan pembelajaran terhadap masyarakat supaya melakukan perbuatan yang baik.