PROBLEM PSIKOLOGIS PARAGA UTAMA PRIYA SAJRONING NOVEL KADURAKAN ING KIDUL DRINGU ANGGITANE SUPARTO BRATA - DWI P, ESTY (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Sastra lan psikologi padha-padha ngrembug ngenani manungsa (Endraswara, 208:97). Psikologi umume ngrembug kahanan jiwane manungsa sajroning masalah kang nyata. Dene psikologi sastra ngrembug kahanan jiwane manungsa kang asipat imajinatif. Salah sawijining novel kang ngandhut masalah psikologis sajroning critane yaiku Kadurakan ing Kidul Dringu anggitane Suparto Brata. Novel iki novel lawas kang diterbitake maneh ing taun 2012. Novel Kadurakan ing Kidul Dringu mujudake novel kang nyritakake bab perjuwangan, katresnan, lan kadurakan. Panguripan nalika tentara Walanda nyerbu dhaerah Republik Indonesia kang sepisan ing taun 1947. Panliten iki minangka panliten dheskriptif kualitatif kang nggunakake teori psikoanalisis Sigmund Freud. Asiling panliten nuduhake yen senajan paraga priya nduweni struktur kapribadhen kang kuwat, nanging tetep ngalami problem psikologis kang maneka warna. Problem psikologis iku banjur dipungkasi kanthi nggunakake mekanisme pertahanan ego. Abstrak Sastra dan psikologi sama-sama membahas mengenai manusia (Endraswara, 208:97). Psikologi umumnya membahas keadaan jiwa manusia dalam masalah nyata. Sedangkan psikologi sastra membahas keadaan jiwa manusia yang bersifat imajinatif. Salah satu novel yang mengandung masalah psikologis dalam ceritanya adalah Kadurakan ing Kidul Dringu karya Suparto Brata. Novel ini merupakan novel lama yang diterbitkan kembali di tahun 2012. Novel Kadurakan ing Kidul Dringu merupakan novel yang menceritakan tentang perjuangan, percintaan, dan kejahatan. Kehidupan ketika tentara Belanda menyerbu daerah Republik Indonesia untuk pertama kalinya pada tahun 1947. Penelitian ini merupakan penelitian deskriptif kualitatif yang menggunakan teori psikoanalisis Sigmund Freud. Hasil penelitian menunjukkan bahwa meskipun tokoh utama pria memiliki struktur kepribadian yang kuat, tetapi dia tetap mengalami problem psikologis yang bermacam-macam. Problem psikologis tersebut kemudian diselesaikan menggunakan mekanisme pertahanan ego.