KLENIK SAJRONE NOVEL SIRAH ANGGITANE A.Y SUHARYONO :TINTINGAN ANTROPOLOGI SASTRA - KRISTIANI, DEVITA (Jurnal Online Baradha, 2014)
Abstrak Novel Sirah (NS) anggitane A.Y Suharyono nggambarake budaya klenik kang ana ing madyane masyarakat Jawa. Gegayutane manungsa karo alam empiris lan metaempiris mujudake kapitayane manungsa marang daya-dayane ghoib. NS ngandharake tumindake saperangane manungsa kang nindakake cara-cara sing nyleneh anggone nggayuh gegayuhan. Panliten kanthi tintingan antropologi sastra iki narik kawigaten anggone ditliti amarga anane klenik sajrone novel Sirah anggitane A.Y Suharyono. Klenik sajrone novel Sirah anggitane A.Y Suharyono mujudake dhasare panliten ngenani (1) kepriye gambarane klenik sajrone novel Sirah; (2) kepriye pigunane klenik sajrone novel Sirah; (3) kepriye panyarune masyarakat jroning novel marang klenik ing novel Sirah anggitane A.Y Suharyono. Jinise panliten kalebu panliten deskriptif kualitatif. Carane ngandharake lan njlentrehake data nggunakake metode deskriptif analisis kanthi tintingan antropologi sastra. Asile panliten nggambarake perangane klenik ana telu yaiku (1) motife klenik; (2) carane nggayuh klenik; (3) prakteke klenik. Pigunane klenik sajrone novel Sirah anggitane A.Y Suharyono bisa kanggo mangun kapitayan, rekadaya klenik lan andon asmara. Prakteke klenik sing nyleneh mujudake panyarune masyarakat jrone novel marang klenik kanthi kanepson lan wicaksana. Wujud saka panyarune masyarakat jrone novel marang klenik ing novel Sirah anggitane A.Y Suharyono nuduhake rasa ora sarujuk karo anane klenik kang ana ing madyane masyarakat. Kata wigati: motife klenik, prakteke klenik, pigunane klenik Abstrak Novel Sirah (NS) karya A.Y Suharyono menceritakan budaya klenik di tengah kehidupan masyarakat Jawa. Hubungannya manusia dengan alam empiris dan metaempiris menimbulkan kepercayaannya manusia terhadap kekuatan ghoib. NS menggambarkan perilaku dari sebagian manusia yang melakukan cara-cara yang tidak wajar untuk mencapai keinginannya. Penelitian dengan menggunakan kajian antropologi sastra menarik perhatian karena adanya klenik dalam novel Sirah karya A.Y Suharyono. Klenik dalam novel Sirah karya A.Y Suharyono sebagai dasar dari penelitian tentang (1) bagaimana gambaran klenik dalam novel Sirah; (2) bagaimana fungsi klenik dalam novel Sirah; (3) bagaimana pendapat masyarakat dalam novel terhadap klenik di novel Sirah karya A.Y Suharyono. Jenisnya penelitian termasuk penelitian deskriptif kualitatif. Caranya mendeskripsikan dan menjelaskan data menggunakan metode deskriptif analisis dengan kajian antropologi sastra. Hasilnya penelitian menggambarkan bagian klenik ada tiga yaitu (1) motifnya klenik; (2) caranya mencapai klenik; (3) prakteknya klenik. Fungsi klenik dalam novel Sirah karya A.Y Suharyono dapat digunakakan untuk membangun kepercayaan, rekayasa klenik dan persenggamaan. Prakteknya klenik yang tidak wajar menimbulkan protes masyarakat dalam novel terhadap klenik dengan kemarahan dan bijaksana. Wujud protes masyarakat dalam novel terhadap klenik di novel Sirah karya A.Y Suharyono menunjukkan rasa tidak setuju terhadap klenik yang ada ditengah masyarakat. Kata Kunci: motifnya klenik, prakteknya klenik, fungsi klenik