TRADISI SEDHEKAH PETHIK LAUT ING DESA PASEBAN KABUPATEN JEMBER - PUTRI WIBOWO, RUHASTU (Jurnal Online Baradha, 2015)
Abstrak Upacara tradhisi sedhekah pethik laut yaiku upacara slametan lan sesaji kang diaturake marang Gusti Kang Maha Agung lan kang mbau reksa segara (Nyi Rara Kidul) Paseban kanthi bebarengan kang sipate turun temurun saka generasi ning generasi sateruse kang nduweni maksud kanggo nggayuh keslametan, lan ngintukake khasil iwak kang akeh.Perkara kang ditliti ing panliten iki yaiku:(1) Kepriye tatarakite tradhisi Sedhekah Pethik Lauting desa Paseban Kabupaten Jember,(2) Apa wae ubarampe lan makna kang kinandhut sjrone tradhisi sedhekah pethik laut ing desa Paseban Kabupaten Jember,(3) Apa wae nilai-nilai luhur kang ana ing sajrone tradhisi sedhekah pethik lauting desa Paseban Kabupaten Jember, (4) Kepriye carane supaya tradhisi sedhekah pethik laut ing desa Paseban Kabupaten Jember ora ilang lan tetep lestari. Anacas ing panliten iki yaiku: (1) kanggo mangerteni tatarakite upacara tradhisi sedhekah pethik laut, (2) kanggo mangerteni apa wae ubarampe lan makna kang kinandhut ing sajrone upacara tradhisi sedhekah pethik laut, (3) kanggo mangerteni nilai0nilai luhur kang kinandhut ing sajrone upacara tradhisi sedhekah pethik laut ing desa Paseban Kabupaten Jember, (4) kanggo ngandharake ngandharake bab-bab ndadekake upacara tradhisi sedhekah pethik laut isih lestari nganti saiki. Lelandhesan teori kang digunakake kanggo nganalisis underane panliten yaiku konsep tradhisi, konsep makna, konsep nilai-nilai luhur, lan konsep supaya tradisi sedhekah pethik laut ora ilang. Panliten iki nggunakake metode deskriptif kualitatif. Sumber data kang digunakake nalika panliten yaiku saka sesepuh desa, kyai, lan bebrayan agung ing desa Paseban. Tat carane ngumpulake data ing panliten iki yaiku saka wawanrembug lan observasi. Dene tata cara ngolah data ing panliten iki dipandu saka teori tradhisi, makna, lan fungsi. Teknik nganalisis nggunakake teknik analisi deskriptif. Analisis lan pretelan saka asile panliten bisa didudut yen upacara tradhisi sedhekah pethik laut nduweni rong piguna yaiku piguna manifes lan piguna laten. Piguna manifes kayata piguna religi, piguna ekonomi, piguna pendhidhikan, piguna sosial, lan piguna nglestarekake budaya. Tembung Wigati: Upacara Tradhisi Sedhekah Pethik Laut, Wujud, makna Simbolik, lan Fungsi. Abstrak Upacara tradhisi sedhekah laut merupakan upacara selamatan dan ucapan rasa syukur kepada Tuhan Yang Maha Esa dan penguasa laut (Nyi Rara Kidul) yang dilaksanakan secara kolektif yang sifatnya turun temurun dari generasi ke generasi berikutnya dengan tujuan untuk mendapatkan perlindungan serta meminta agar diberika hasil tangkapan ikan di laut melimpah dan pelaksanaannya dilaksanakan satu tahun sekali tepatnya pada bulan Sura. Permasalahan yang diteliti pada penelitian ini yakni: (1) Tatalaku upacara tradhisi sedhekah laut, (2) Apa makna ubarampe yang terdapat dalam upacara tradhisi sedhekah laut di Desa Paseban Kabupaten Jember, (3) Nilai-nilai luhur apa yg terkandung dalam tradhisi sedhekah pethik laut Desa Paseban Kabupaten Jember: (4) Apa saja bab-bab yang diperhatikan agar tradhisi sedhekah pethik laut tetap lestari sampai saat ini? Tujuan penelitian ini yakni: (1) Menjelaskan tatalaku upacara tradhisi sedhekah pethik laut di Desa Paseban, (2) Untuk mengetahui makna ubarampe yang terdapat dalam upacara tradhisi sedhekah pethik laut Desa Paseban Kabupaten Jember, (3) Untuk mengetahui nilai-nilai luhur yang terkandung didalam upacara tradhisi sedhekah pethik laut Desa Paseban, (4) untuk melestarikan tradhisi sedhekah pethik laut Desa Paseban Kabupaten Jember. Landasan teori yang digunakan dalam menganalisis masalah yaitu konsep tradisi, konsep makna, dan konsep fungsi. Penilitian ini menggunakan metode deskriptip kualitatif. Sumber data yang digunakan dalam penelitian ini yaitu informen, observasi, dan wawancara. Sedangkan Kata kunci: Upacara Tradhisi Sedhekah Pethik Laut, Wujud, Makna simbolik, lan Fungsi.