TRADHISI MANGANAN ING DESA JANJANG KECAMATAN JIKEN KABUPATEN BLORA (WUJUD, MAKNA, FUNGSI, LAN OWAH GINGSIR BUDAYA) - PONCOWATI, ARIVIANI (Jurnal Online Baradha, 2015)
Tradhisi Manganan ing Desa Janjang Kecamatan Jiken Kabupaten Blora (Wujud, Makna, Fungsi, lan Owah Gingsir Budaya) Ariviani Poncowati S1 Pendidikan Bahasa dan Sastra Daerah Fakultas Bahasa dan Seni Universitas Negeri Surabaya Vianismile97@gmail.com Dra. Suwarni, M.Pd Dosen S2 Jurusan Pendidikan Bahasa dan Sastra Daerah, Fakultas Bahasa dan Seni, Universitas Negeri Surabaya Abstrak Objek kang asring ditliti dening mahasiswa basa dhaerah yaiku sastra, budhaya lan tradhisi. Tradhisi kang bakal ditliti sajrone paliten iki yaiku ngenani tradhisi manganan.Upacara tradhisi manganan yaiku upacara slametan kanthi nggawa ambeng kang digawa dening warga kang diaturake marang leluhure masyarakat Janjang yaiku Mbah Janjang (Jati Kusuma lan Jati Swara). Tradhisi manganan dipengeti kanthi bebarengan kang sifate turun-tumurun saka generasi menyang generasi. Panliten iki nyoba nggoleki babagan wujud, makna, fungsi, lan owah gingsir budhaya saka jaman biyen menyang jaman saiki. Prakara kang bakal dijupuk yaikukepriye tatalaksanane adicara ing sajrone tradhisi manganan ing Desa Janjang, apa wae ubarampe lan makna kang kinandhut sajrone tradhisi manganan ing Desa Janjang, apa wae fungsi sajrone tradhisi manganan ing Desa Janjang, kepriye owah gingsir budaya sajrone tradhisi manganan ing Desa Janjang saka jaman biyen nganti saiki. Dene tujuwan saka panliten iki yaiku ngandharake wujud tradhisi manganan ing Desa Janjang, ngandharake ubarampe lan makna kang kinandhut sajrone tradhisi manganan ing Desa Janjang, ngandharake fungsi tradhisi manganan ing Desa Janjang, ngandharake owah gingsir sajrone tradhisi manganan ing Desa Janjang saka jaman biyen nganti saiki. Panliten iki asipat deskriptif kualitatif. Sumber dhata panliten awujudwawancara karo narasumber. Dhata kang dianggo yaiku dhata tulis awujud dialog asil rekaman wawancara saka informanwawanrembug karo informan. Teknik kang dianggo ngumpulake dhata yaiku observasi, wawanrembug, dhokumentasi. Teknik kang digunakake kanggo nganalisis asil panliten nggunakake teknik open coding, acial coding, lanselective coding. Asil panliten nuduhake Sajrone tradhisi Manganan iku nduweni tatarakit yaiku 1) Diwiwiti saka rembug desa, 2) Dhapuk panitia, 3) Nindakake kerja bakti, 4) Tahlilan, 5) Nyekar, 6) Mragat kewan,7) Manganan, 8) Hiburan wayang krucil. Ubarampe sajrone adicara Tradhisi manganan yaiku 1) Sega tumpeng saingkunge, 2) Kembang wangi, 3) Rokok, 4) Sajen wayang. Makna ubarampe kang kinandhut ing upacara tradhisi Manganan yaiku bebarengan njaluk keslametan, kemakmuran, ngucap rasa syukur, njaluk keberkahan rizki lan barokahe saka Inkang Maha Kuwasa. Upacara tradhisi manganan kasebut nduweni rong piguna yaiku piguna manifes lan piguna laten. Piguna manifes kayata, piguna sosial, sarana pendhidhikan, piguna religi, sarana hiburan lan sarana nguri-uri kabudayan. Piguna laten kayata sarana judi utawa dadu nalika pagelaran wayang kulit, sarana tawuran utawa tukaran, lan sarana boros. Owah-owahan sajrone tradhisi manganan yaiku saka segi tata rakite jaman biyen ora dianakake tahlilan, nanging saiki ana tahlilan. Bab ubarampe syarat kang kudu digawa nalika nyekar ing makam Mbah Janjang yaiku jaman biyen ubarampe arupa mori putih, kembang wangi, minyak klentik, minyak wangi, tatal, rokok siyong nanging saiki masyarakat mung nggawa rokok biasa lan kembang wangi. Abstrak Objek yang sering diteliti oleh mahasiswa bahasa daerah yaitu mengenani sastra, budaya, tradisi. Tradisi yang akan diteliti dalam penelitian ini mengenani tradisi manganan.Upacara tradisi manganan adalah upacara slametan dengan para peziarah membawa ambeng untuk dipersembahkan kepada leluhur mereka yaitu Mbah Janjang (Jati Kusuma lan Jati Swara). Tradisi manganan diperingati dengan bersama-sama seluruh masyarakat Desa Janjang yang bersifat turun-temurun dari generasi ke generasi. Tradisi tersebut dilaksanakan untuk mendapatkan keslametan, sebagai wujud rasa syukur kepada Tuhan Yang Maha Kuwasa atas panen padi yang melimpah, meminta agar diberi kehidupan yang damai, tentram dan dijauhkan dari mala petaka dan segala penyakit.Adapun masalah yang akan dicari adalahbagaimana tatalaku acara tradisi manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora,bagaimana ubarampe dan makna yang terkandung dalam tradisi manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora, apa saja fungsi dalam tradhisi manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora, bagaimana perubahan tradhisi dari jaman dulu ke jaman sekarang tentang Tradhisi Manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora. Sedangkan, tujuan yang ingin dicapai adalah menjelaskan bagaimana wujud tatalaku acara Tradhisi Manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora, menjelaskan bagaimana ubarampe dan makna yang terkandung dalam tradhisi manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora, menjelaskan bagaimana fungsi tradhisi manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora; 4) Menjelaskan perubahan yang ada pada tradhisi manganan di Janjang, Kecamatan Jiken, Kabupaten Blora Penelitian ini bersifat deskriptif kualitatif. Sumber data penelitian berupa wawancara dengan narasumber. Data yang digunakan adalah data tertulis berupa rekaman hasil wawancara dengan informan. Teknik pengumpulan data menggunakan teknik observasi, wawancara, dokumentasi. Sedangkan, analisis data dengan menggunakan teknik open coding, acial coding dan selective coding. Hasil penelitian menunjukkan Tradhisi Manganan mempunyai beberapa urutan acara, yaitu: 1) dimulai adanya tahlilan, 2) membentuk panitia, 3) kerja bakti, 4) tahlilan, 5) nyekar, 6) mragat kewan, 7) manganan, 8) hiburan wayang krucil. Ubarampe pelengkap dalam acara yang digunakan dalam Tradhisi Manganan, yaitu: 1) Nasi Tumpeng berserta ingkung; 2) Syarat untuk nyekar, 3) sajen wayang. Makna ubarampe yang tersirat dalam upacara tradhisi manganan yakni sebagai kebersamaan, permohonan keselamatan, kemakmuran, ungkapan rasa syukur, untuk meminta keberkahan rizki dan mendapatkan barokah dari para penguasa dan Gusti Allah. Dari analisis, tradhisi manganan mempunyai dua fungsi yaitu fungsi manifes dan fungsi laten. Fungsi manifes meliputi fungi sosial, sarana pendhidhikan, fungsi religi, sarana hiburan, melestarukan budaya. Sedangkan untuk fungsi laten meliputi sarana untuk bermain judi atau dadu, sarana untuk bertengkar karena rebutan makanan, sarana pembororsan untuk warga.Adapun perubahan yang ada dalam tradisi manganan yaitu dari segi tata laksananya berbeda dengan jaman dahulu. Jaman dahulu tidak pernah dilaksanakan tahlilan sekarang setiap tahun dilaksanakan tahlilan. Dari ubarampe syarat yang haris dibawa ketika nyekar ke makam Mbah Janjang jaman dahulu yaitu mori putih, kembang wangi, minyak klentik, minyak wangi, tatal, rokok siyong. Sekarang masyarakat hanya membawa kembang wani dan rokok biasa