Inovasi Mesin Roasting Kopi Berkapasitas 2 Kg/Jam dengan Pemanas Kompor Portable

Authors

  • Muhammad Fajar Alfadilla Unviersitas Negeri Surabaya
  • Ferly Isnomo Abdi Universitas Negeri Surabaya
  • Arya Mahendra Sakti Universitas Negeri Surabaya
  • Diah Wulandari Universitas Negeri Surabaya
  • Ryan Rachmattan Universitas Negeri Jember

DOI:

https://doi.org/10.26740/jrm.v9i01.60028

Keywords:

Coffee roasting machine, portable stove, robusta coffee , Machine coffee, roasting coffe

Abstract

Robusta coffee beans are the most widely harvested type of coffee beans in Indonesia, but there is still little processing of coffee beans in Indonesia. Some MSMEs in various regions still use traditional methods to roast coffee beans. Roasting coffee beans manually makes the maturity of coffee beans uneven. This research aims to make a coffee roasting machine with a capacity of 2 Kg / hour using a portable stove heater. The method used is by collecting data and then calculating planning and designing tools. Then proceed with the process of testing the function of the tool in achieving a capacity of 2 Kg / hour. The function test is carried out by roasting 500 grams of coffee beans and is carried out 4 times at each specified temperature. The conclusion of this research is that the coffee roasting machine has a length of 41.5 cm, a width of 27 cm, and a height of 50 cm. The drum used has a volume of 3281.7 cm3 which is driven by a 14 W 60 rpm KTYZ motor using a 25 mm diameter timing pulley transmission and a 360 mm long timing belt. The coffee roasting machine can roast 2 kg/hour of coffee beans at 185°C, 190°C, and 195°C through 4 batches of roasting.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Agustina, R., Nurba, D., Antono, W., Septiana, R. Pengaruh Suhu Dan Lama Penyangraian Terhadap Sifat Fisik-Kimia Kopi Arabika Dan Kopi Robusta. Prosiding Seminar Nasional. Banda Aceh. 2019; 53: 285-299.

2. Almanda, D., Alamsyah, A. N. Sistem Pengendalian Motor Sinkron Satu Fasa Berbasis Mikrokontroler. eLEKTRUM. 2017; 13. (2): 1-6.

3. Amiq, B. Rancang Bangun Mesin Penyangrai Kopi Semi Otomatis Dengan Kapasitas 5 Kg. Jurnal Rekayasa Mesin. 2015; 02: 40-46.

4. Cepu, S. Analisis Perbandingan Kuat Tekan, Daya Serap Air Dan Densitas Batu Bata Merah. Jurnal Teknologi dan Sain Terapan. 2023; 17. (1): 14-17.

5. Choo, E. Belajar Roasting Kopi. 2019.

6. Dwiartomo, B., Andriyanto, Y., Purnomo, W., Ruswandi, A. Perancangan Blade dan Pengembangan Prototipe 66 Tangensial Drum Mesin Roasting Kopi. Jurnal Rekayasa Mesin. 2022; 17. (1): 1-14.

7. Dwiartomo, B., Andriyanto, Y., Purnomo, W., Ruswandi, A. Perancangan Blade dan Pengembangan Prototipe 66 Tangensial Drum Mesin Roasting Kopi. Jurnal Rekayasa Mesin. 2022; 17. (1): 1-14.

8. Estiasih, T., Ahmadi. Teknik Pengolahan Pangan. Jakarta: Bumi Aksara. 2017.

9. Fikri, M. K., Prihandono, T., Nuraini, L. Pengaruh Suhu Dan Lama Waktu Penyangraian Terhadap Massa Jenis Biji Kopi Robusta Menggunakan Mesin Roasting Tipe Hot Air. Jurnal Pembelajaran Fisika. 2021; 10. (1): 29-35

10. Gundara, G., Riyadi, S. Rancang Bangun Mesin Parut Kelapa Skala Rumah Tangga Dengan Motor Listrik 220 Volt. Turbo : Jurnal Program Studi Teknik Mesin. 2017; 06. (1): 8-13.

11. Habibullah, N. A. Perancangan Mesin Roasting Coffee Kapasitas 1 Kg/Batch Menggunakan Sumber Tenaga Energi Matahari. Tugas Akhir. Magelang: Universitas Tidar; 2022.

12. Hamni, Arinal. Implementasi Sistem Gasifikasi Untuk Pengeringan Biji Kopi. Jurnal Mechanical. 2014; 05. (1): 21-25

13. Hasbi, M., Muis, I. Segmentasi , Targeting dan Positioning Produk Neo Coffee dari Wings Food untuk Pasar Kota Bekasi. Jurnal Mahasiswa Bina Insani. 2020; 05. (1): 63-72.

14. Kementerian Pertanian. Outlook Komoditas Perkebunan Kopi. Jakarta: Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian Sekretariat Jendral. 2022: 29

15. Ngafifi, M. Kemajuan Teknologi dan Pola Hidup Manusia dalam pespektif Sosial Budaya. Jurnal Pembangunan Pendidikan. 2014; 02. (1): 33-47.

16. Nugroho, A. A., Rhohman, F. Analisa Kebutuhan Daya Pada Mesin Pemarut Kelapa Kapasitas 20 Kg/Jam. Seminar Nasional Inovasi Teknologi. 2022; 06: 226-231.

17. Nurdin, S., Dinnullah, R. N. I., Firmansyah, L. A. Perancangan Dan Uji Konstruksi Mesin Pembengkok Rol (Roll Bending Machine) Untuk Pipa Galvanis. Jurnal Terapan Sains & Teknologi. 2021; 03. (4): 265-271.

18. Rahardjo, P. Kopi. Jakarta: Penebar Swadaya Grup. 2012.

19. Sa’po, F. Rancang Bangun Mesin Penyangrai Biji Kopi Kapasitas 3 Kg Tipe Rotary. Tugas Akhir. Makasar: Politeknik ATI Makasar; 2021.

20. Setyowati, V. A., Wahyu, E., Widodo, R. Pengaruh Pengelasan TIG pada Stainless Steel 304 dan 304L terhadap Sifat Mekanik, Karakterisasi XRD, dan EDX sebagai Material Pressure Vessel. Jurnal Teknik Mesin Institut Teknologi Padang. 2017; 07. (2): 74-80.

21. Situmorang, C. A., Pasaribu, T. M., Siahaan, E. W. B., Purba, R. Perancangan Mesin Pemotong Tutup Kemasan Botol Plastik Dengan Kapasitas 40 Kg/jam. Jurnal Teknologi Mesin UDA. 2022; 03. (2): 351-359.

22. Suryonegoro, S. A., Wulandari, D., Abdi, F. I. Rancang Bangun Mesin Roasting (Penyangrai) Kopi Semi Automatic. Jurnal Rekayasa Mesin. 2023; 08. (2): 150-155.

23. Yulia, Fransiska. Optimasi Penyangraian Terhadap Kadar Kafein Dan Profil Organoleptik Pada Jenis Kopi Arabika (Coffea Arabica) Dengan Pengendalian Suhu Dan Waktu. Skripsi. Yogyakarta: Universitas Sanata Dharma Yogyakarta; 2018.

Downloads

Published

2024-03-22

How to Cite

Alfadilla, M. F., Abdi, F. I., Sakti, A. M., Wulandari, D., & Rachmattan, R. (2024). Inovasi Mesin Roasting Kopi Berkapasitas 2 Kg/Jam dengan Pemanas Kompor Portable. Jurnal Rekayasa Mesin, 9(01), 233–240. https://doi.org/10.26740/jrm.v9i01.60028
Abstract views: 106 , PDF Downloads: 16