PREFERENCE LEVEL AND NUTRITIONAL CONTENT OF SOY MILK ICE CREAM PURPLE SWEET POTATO FOR PEOPLE WITH DIABETES MELLITUS

  • Natasya Pratima Asti Fauzia Universitas Negeri Surabaya
Keywords: soy milk, puple sweet potato, low calorie sugar, ice cream, diabetes mellitus.

Abstract

Foods containing high glucose levels need to be considered to reduce the risk of degenerative diseases such as diabetes mellitus. Soy milk and purple sweet potato which have a low glycemic index and are rich in fiber can be an alternative food for people with diabetes mellitus. The objective of this study is to determine the nutritional content of ice cream added with purple sweet potato. Besides, the study also indicates the level of preference for ice cream using low-calorie sugar for people with diabetes mellitus. In this experimental study, the soymilk ice cream was added with 40 grams and 60 grams of purple sweet potato and using 2 grams and 3 grams of low-calorie sugar.The results of the analysis show that adding purple sweet potato and low-calorie sugar affects the ice cream’s color and taste, but not the aroma and texture. The nutritional content of the selected products per 100 grams was energy = 64.25 kcal, protein = 2.59 g, fat = 1.66 g, carbohydrates = 9.75 g, fiber = 0.06 g, and anthocyanins = 8.25 mg. The soymilk ice cream with the addition of sweet potato and low-calorie sugar is suitable for people with diabetes mellitus.

References

Afifah, D. N., Nor, L., Sari, I., Sari, D. R., Probosari, E., Wijayanti, H. S., & Anjani, G. 2020. "Analisis Kandungan Zat Gizi, Pati Resisten, Indeks Glikemik, Beban Glikemik dan Daya Terima Cookies Tepung Pisang Kepok (Musa paradisiaca) Termodifikasi Enzimatis dan Tepung Kacang Hijau (Vigna radiate). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 9(3), 101–107.
Aini, F. Y., Affandi, D. R., & Basito. 2016. "Kajian Penggunaan Pemanis Sorbitol sebagai Pengganti Sukrosa terhadap Karakteristik Fisik dan Kimia Biskuit Berbasis Tepung Jangung (Zea mays) dan Tepung Kacang Merah (phaseoulus vulgaris L.)".Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 9(2), 22–32.
Amra, N. 2018. "Hubungan konsumsi jenis pangan yang mengandung indeks glikemik tinggi dengan glukosa darah pasien DM tipe 2 di UPTD Diabetes Center Kota Ternate". AcTion: Aceh Nutrition Journal, 3(2), 110.
Arif, A. Bin, Budiyanto, A., Hoerudin, D., Penelitian, B. B., Pengembangan, D., & Pertanian, P. 2013. "Glicemic Index of Foods and its Affecting Factors".Jurnal Litbang Pertanian, 32(3), 91–99.
Diyah, N. W., Ambarwati, A., Warsito, G. M., Niken, G., Heriwiyanti, E. T., Windysari, R., Prismawan, D., Hartasari, R. F., & Purwanto, P. 2018. "Evaluasi Kandungan Glukosa Dan Indeks Glikemik Beberapa Sumber Karbohidrat Dalam Upaya Penggalian Pangan Ber-Indeks Glikemik Rendah". Jurnal Farmasi Dan Ilmu Kefarmasian Indonesia, 3(2), 67-75.
Eliza, E., Telisa, I., & Rotua, M. 2020. "Indeks Glikemik Pangan dan Penilaian Status Gizi Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2". JPP (Jurnal Kesehatan Poltekkes Palembang), 15(1), 7–13.
Fajri, A. N., Rumitasari, A., Andriani, J., Azizah, S. N., & Luthfiah, N. 2020. "Camilan Sehat Rendah Indeks Glikemik Sebagai Alternatif Pencegahan Penderita Diabetes". Jurnal ABDI Vol.2, 2(1), 59–67.
Fatlahah, A. 2013. "Pengaruh Kualitas Produk dan Citra Merek Terhadap Keputusan Pembelian Es Krim Wall’s Magnum". Ilmu Manajemen, 1(2), 472–485.
Febriant, D. N., & Prihatin, S. 2016. "Pengaruh Pemberian Susu Kedelai terhadap Kadar Glukosa Darah Penderita Diabetus Melitus Tipe 2 Effect Of Soybean Milk Giving Blood Glucose Levels For People By Type 2 Diabetus Mellitus". (Jurnal Kesehatan Poltekkes Palembang), 15(1), 14-20.
Harris, A. 2011. Pengaruh Subtitusi Ubi Jalar (Ipomea batatas) dengan Susu Skim terhadap Pembuatan Es Krim. Skripsi diterbitkan. Semarang: Universitas Semarang
Karnila, R. 2020. "Asam Amino Bebas Kulit Teripang Pasir". Toward a Media History of Documents. 12(2), 15-22
Khairunnisa, A. Z. A., Cahyono, J., Utami, K. D., & Saraheni. 2022. "Hubungan Tingkat Konsumsi Energi dengan Kadar Glukosa Darah pada Pasien Diabetes Mellitus Tipe 2 di RSUD Abdoel Wahab Sjahranie Samarinda". Formosa Journal of Science and Technology, 1(5), 479–490.
Lanusu, A. D., Surtijono, S., Karisoh, L. C. M., & Sondakh, E. H. B. 2017. "Sifat Organoleptik Es Krim dengan Penambahan Ubi Jalar Ungu (Ipomea Batatas L)". Zootec, 37(2), 474.
Madani. M.F. 2021. Hubungan Kualitas Tidur dengan Kadar Glukosa Darah pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2. Skripsi diterbitkan. Jember : Stikes dr. Soebani Jember.
Prihatin, N., Hamzah, F., & Yusmarini. 2013. "Pemanfaatan Susu Kedelai sebagai Bahan Pensubtitusi Susu Sapi dalam Pembuatan Es Krim Labu Kuning". Jom Ur, 6(3), 1–6.
Priska, M., Peni, N., Carvallo, L., & Ngapa, Y. D. 2018. "Antosianin dan Pemanfaatannya". Cakra Kimia (Indonesian E-Journal of Applied Chemistry), 6(2), 79–97.
Reymon, R., Daud, N. S., & Alvianty, F. 2019. "Perbandingan Kadar Glukosa Pada Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas Var Ayamurasaki) Menggunakan Metode Luff Schoorl". Warta Farmasi, 8(2), 10–19.
Rianto, J., Handoko, W., & Novianry, V. 2018. "Pengaruh Konsumsi Produk yang Mengandung Pemanis Buatan Rendah Kalori terhadap Kadar Glukosa Darah Puasa dan Gangguan Toleransi Glukosa pada Tikus Galur Wistar". Jurnal Kesehatan Khatulistiwa, 4(1), 556–569.
Rizkika, L. I., & Rosyid, F. N. 2018. "Pemberian Makanan Selingan Ipoemoea Batatas L. terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus". The Sun, 1(3), 50-57.
Shoheh, A. 2019. Variasi Taraf Penggunaan Whipping Cream Pada Pembuatan Es Krim Ubi Jalar Ungu (Ipomea Batatas L.) Terhadap Sifat Fisik, Kimia, Dan Organoleptik. Skripsi diterbitkan. Semarang: Universitas Semarang.
Sinaga, E., & Wirawanni, Y. 2012. "Pengaruh Pemberian Susu Kedelai Terhadap Kadar Glukosa Darah Puasa Pada Wanita Prediabetes". Journal of Nutrition College, 1(1), 312–321.
Soniya, F., & Fauziah, M. 2020. "Efektivitas Ekstrak Ikan Gabus sebagai Antihiperglikemik". Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 2(1), 65–70.
Tiurma, D. R., & Rubiyanti, R. N. 2021. "Pengaruh Produk, Harga, Promosi, Dan Tempat Terhadap Proses Keputusan Pembelian Aice Es Krim Di Kota Bandung". E-Proceeding of Management, 8(1), 420–430.
Umela, S. 2016. "Analisis Mutu Es Krim kacang Hijau (Phaseolus radiatus L) Dan Susu Sapi Segar Syaiful Umela". Jtech Journal, 4(2), 131–137.
Warda, S. S. I. 2018. Studi pembuatan es krim uwi ungu. Skripsi ini diterbitkan. Makassar: Universitas Hassanudin.
Wardani, D. W. S. R., Wulandari, M., & Suharmanto, S. 2020. "Relationship of Social Economic and Food Security Factors on Stunting Incidence in Children under Five Years". Jurnal Kesehatan, 11(2), 287.
Widiawati, A., & Anjani, G. 2017. "Cookies Tepung Beras Hitam Dan Kedelai Hitam Sebagai Alternatif Makanan Selingan Indeks Glikemik Rendah". Journal of Nutrition College, 6(2), 128–137.
Published
2023-10-23
How to Cite
Fauzia, N. (2023) “PREFERENCE LEVEL AND NUTRITIONAL CONTENT OF SOY MILK ICE CREAM PURPLE SWEET POTATO FOR PEOPLE WITH DIABETES MELLITUS”, GIZI UNESA, 3(3), pp. 399-408. Available at: https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/GIZIUNESA/article/view/56420 (Accessed: 30June2024).
Abstract Views: 135
PDF Downloads: 208