EVALUATION OF MINIMUM NUTRITION SERVICE STANDART AT NUTRITION INSTALLATION OF DR. HARJONO PONOROGOGENERAL HOSPITAL

Authors

  • Larastiti Windatari Gizi, Fakultas Ilmu Keolahragaan dan Kesehatan, Universitas Negeri Surabaya

Keywords:

Minimum service standard, Punctuality, Dietary accuracy, Food waste, minimun service standard, punctuality, dietary accuracy, food waste

Abstract

Hospital nutrition services aim to improve health services for all patients with optimal food services according to standards. This study aims to determine the achievement of timeliness, dietary accuracy, and food waste. This study is a quantitative descriptive study with Dr. Harjono Ponorogo Hospital as the subject and minimum service standards as the object given to 300 respondents with the criteria of receiving a regular diet and aged 17-65 years. Data was collected through observation sheets or forms to record the timeliness of feeding, diet accuracy, and food waste by applying the Comstock visual method. Based on the study's results, the average age of respondents was late elderly (55-65 years), with 107 respondents (35.7%). The characteristics of respondents consisted of 156 men (52%) and 144 women (48%). The conclusion of this research is that the achievement of timeliness and diet reached 100%, but food waste was 25.12% and did not meet the minimum standards of Ministry of Health Number 129 of 2008, which is ≤20%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AKG (2013) ‘Angka Kecukupan Gizi Energi, Protein, Lemak, Mineral dan Vitamin yang Dianjurkan Bagi Bangsa Indonesia’, Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 75 Tahun 2013 [Preprint].

Almatsier, S. (2017a) Penuntun Diet. Jakarta: Penerbit Gramedia Pustaka Utama.

Almatsier, S. (2017b) Penuntun Diet. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Andani, A.M. (2013) Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Terjadinya Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap di Ruang Penyakit dalam RSUD Cut Nyak Dhien Meulaboh, Universitas Teuku Umar Meulaboh.

Angriani, D. (2019) Hubungan Sisa Makanan, Ketepatan Waktu, Rasa Dan Penampilan Menu Yang Disajikan Terhadap Kepuasan Pasien Di Ruang Rawat Inap Kelas III RSI Siti Khadijah Palembang. Politekneik Kesehatan Palembang.

Anwar I, Herianandita E, R.I. (2012) ‘Evaluasi sistem penyelenggaraan makanan lunak dan analisis sisa makanan lunak di beberapa rumah sakit di DKI Jakarta, tahun 2011’, Gizi Indonesia, 35(2).

van Bokhorst de van der SM, Roosemalen M, Weijs P, L.J. (2012) ‘High Waste Contributes to Low Food Intake In Hospitalized Patients’, Nutr Clin Pract Off Publ Am Soc Parenter Enter Nutr, 2(27), pp. 274–280.

Comstock EM, ST RP, M.Y. (1981) ‘Measuring Individual Plate Waste in School Lunches. Visual Estimation and Children’s Rating vs Actual Weighing of Plate Waste’, Journal of the American Dietetic Association, 77((3)), pp. 290–296.

Departemen Kesehatan RI (2013) Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit (PGRS). Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.

Dewi, A. (2015) Hubungan Mutu Pelayanan Makanan Dengan Kepuasan Pasien Pada Pelayanan Makanan Di RSUP Dr. Sardjito Yogyakarta. Universitas Gajah Mada.

Dewi, L.S. (2015) ‘Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Sisa makanan pada Pasien Rawat Inap di Rumah Sakit Djatiroto Lumajang’, Skripsi, pp. 58–65.

Fithriyati, D. (2017) Beberapa Faktor yang Berhubungan dengan Sisa Makanan pada Pasien Rawat Inap Dewasa Kelas II dan III Rumah Sakit Pelita Anugerah Mranggen, Semarang. Universitas Muhammadiyah Semarang.

Kemenkes (2008) ‘Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor : 129/Menkes/SK/II/2008 Tentang Standar Pelayanan Minimal Rumah Sakit’.

Kemenkes RI (2020) ‘Permenkes No 3 Tahun 2020 Tentang Klasifikasi dan Perizinan Rumah Sakit’, Tentang Klasifikasi dan Perizinan Rumah Sakit, (3), pp. 1–80. Available at: http://bppsdmk.kemkes.go.id/web/filesa/peraturan/119.pdf.

Kementerian Kesehatan RI (2018) Survey Konsumsi Pangan. Jakarta: Badan Pengembangan dan Pemberdayaan Sumber Daya Manusia.

Khitan, A. (2015) ‘Analisis Pelaksanaan Standar Pelayanan Minimal Pelayanan Gizi dan Kepuasan Pasien Di Rumah Sakit Umum Daerah Kota Mataram’, Universitas Brawijaya, Thesis.

Mardianingsih, N. (2018) Implementasi Cpaian Standar Pelayanan Minimal Gizi Di Rumah Sakit Umum Daerah Manokwari Provinsi Papua Barat. Universitas Gajah Mada.

Mardianingsih, N., Utami, F.A. and Palupi, I.R. (2020) ‘Capaian standar pelayanan minimal gizi di Rumah Sakit Umum Daerah (RSUD) Manokwari Papua Barat’, Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 16(4), p. 152. doi:10.22146/ijcn.42425.

Moenarko, R. (2004a) ‘Makanan Biasa’, in Almatsier, S. (ed.) Penuntun Diet. baru. Jakarta, p. 29.

Moenarko, R. (2004b) ‘Makanan Lunak’, in Almatsier, S. (ed.) Penuntun Diet. baru. Jakarta, p. 32.

Moenarko, R. (2004c) ‘Makanan Saring’, in Almatsier, S. (ed.) Penuntun Diet. baru. Jakarta, p. 37.

Nafi’a, Z.I. (2021) ‘Faktor Kepuasan Pasien Terhadap Pelayanan Makanan Di Rumah Sakit : Literature Review Patient Satisfaction Factors for Food Service In Hospital : Literature Review Zidni Ilma Nafi ’ a Program Studi Magister Kesehatan Masyarakat , Fakultas Kesehatan Masyara’, Jurnal manaajemen kesehatan Yayasan RS.Dr Soetomo, pp. 233–247.

Nisak, et al (2019) ‘Metode PDAT Dan Comstock Lebih Efisien Dibandingkan Food Weighing’, Nutrire Diaita, 11(1), pp. 18–26.

Nuraini N. (2017) Suhu Makanan dan Sisa Makanan Pasien Dewasa Diit Lunak di Rawat Inap Penyakit Dalam Rumah Sakit Umum Daerah Kota Semarang, Skripsi. Universitas Muhammadiyah Semarang.

Peraturan Pemerintah (2021) ‘Peraturan Pemerintah Nomor 47 Tahun 2021 tentang Penyelenggaraan Bidang Perumahsakitan’, (086146).

Prakoso, M.I.D. (2004) ‘Makanan Cair’, in Almatsier, S. (ed.) Penuntun Diet. baru. Jakarta, p. 43.

Rosita (2017) Hubungan Ketepatan Waktu Distribusi Dengan Asupan Makan Pasien Di RSUD Wates Kabupaten Kulon Progo. Yogyakarta: Universitas Alma Ata Yogyakarta.

Ruliana (2016) ‘Pelayanan Gizi Rumah Sakit’, in Hardinsyah dan Supariasa (ed.) Gizi Teori & Aplikasi. Jakarta: EGC, pp. 401–412.

Saputri, L. (2022) ‘Perbandingan sisa maknaan dan tingkat kepuasan pasien diet biasa dan lunak di ruang rawat inap RSAL dr.Mintohardjo’, pp. 1–190.

Sari, Y. (2018) Evaluasi Proses Distribusi Makanan di Instalasi Gizi Rumah Sakit Tingkat III Dr. Reksodiwiryo Padang Tahun 2018. Politeknik Kesehatan Kemenkes Padang.

Sholeha, S. et al. (2020) ‘Pentingnya Kualitas Pelayanan Makanan terhadap Kepuasan Pasien Rawat Inap’, Jurnal Ilmiah Kesehatan, 19(02), pp. 55–58. doi:10.33221/jikes.v19i02.513.

Sumiati et al (2023) ‘Analisis Hubungan Indikator Mutu Pelayanan Gizi Dengan Kepuasan Pasien Rawat Inap Di RSUP Prof. Dr. R. D. Kandou Manado’, Medical Scope Journal, 5(2), pp. 182–187. doi:https://doi.org/10.35790/msj.v5i2.46149.

Supariasa, I Dewa Nyoman & Handayani, D. (2019) Asuhan Gizi Klinik. Jakarta: EGC.

Tanuwijaya, L. K., Novitasari, T. D., Arfiani, E.P. and Wani, Y.A.& W.D.E. (2019) ‘Kepuasan Pasien Terhadap Variasi Bahan Makanan di Rumah Sakit’, Jurnal Gizi, 8(1), pp. 50–58.

Tanuwijaya, L.K. et al. (2018) ‘Sisa Makanan Pasien Rawat Inap: Analisis Kualitatif’, Indonesian Journal of Human Nutrition, 5(1), pp. 51–61. doi:10.21776/ub.ijhn.2018.005.01.6.

Triyanto, A. (2022) ‘Hubungan Antara Ketepatan Waktu Penyajian Makanan dan Rasa Makanan dengan Sisa Makanan Pasien Umum Rsud Raa Soewondo Kabupaten Pati’, Jurnal Widya Praja, 2(1), pp. 26–31.

Wirama, I.K. (2021) Perbedaan Sisa Makanan Berdasarkan Kepuasan Pasien Rawat Inap di Rumah Sakit Umum Daerah Sanjiwani Gianyar, Frontiers in Neuroscience.

Published

2024-07-08

How to Cite

Windatari, L. (2024) “EVALUATION OF MINIMUM NUTRITION SERVICE STANDART AT NUTRITION INSTALLATION OF DR. HARJONO PONOROGOGENERAL HOSPITAL”, Jurnal Gizi dan Kesehatan Nusantara, 4(2), pp. 591–600. Available at: https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/GIZIUNESA/article/view/59143 (Accessed: 1 July 2025).
Abstract views: 104 , PDF Downloads: 115